VG Amsterdam

Denken, inspireren en verbinden

Vrouwenlogica - Over vrouwen in de filosofie

- Geplaatst in rubriek Symposia

Amedeo ModiglianiKun jij een vrouwelijke filosoof noemen? Simone de Beauvoir, Hannah Arendt, daarna wordt het vaak moeilijker. Logisch, want vrouwelijke denkers zijn zwaar ondervertegenwoordigd in de geschiedschrijving van de filosofie. En ook vandaag nog: in Nederland bijvoorbeeld is slechts 16% van de academische filosofen vrouw. Filosofie was en is een dude dominated discipline. Daarom in het kader van Wereldvrouwendag: de vrouw in de filosofie. Wie zijn die onzichtbare vrouwelijke denkers? Waar dachten zij over na? Verschilt dat van hun mannelijke collega’s? Welke inzichten biedt de filosofie door vrouwen voor ons dagelijks leven?

Joke Hermsen onderzoekt in de ochtendlezing de vraag of er zoiets als ‘vrouwelijke filosofie’ bestaat. Na de lunch geven Joyce Pijnenburg en Daan Roovers korte colleges over vrouwelijke denkers van de Oudheid tot nu, die de wijsbegeerte veelal ongemerkt maar sterk hebben gevormd. Vervolgens praten we met publieksfilosoof Simone van Saarloos, filosofisch consulente Marleen Moors en academisch filosoof Sanne van der Hout. Hoe kijken zij naar hun grotendeels mannelijk vakgebied? Welke rol speelt hun vrouw-zijn in hun eigen denken? Met elkaar en het publiek gaan zij in gesprek onder leiding van Désirée Verweij.

Deze dag is een samenwerking met Society for Women in Philosophy (SWIP-NL) en De Nieuwe Liefde (DNL).

Dagindeling

11:00-12:00 uur ochtendlezing
14:00-16:30 uur colleges & panelgesprek

Toegangskaarten

Kaarten zijn te verkrijgen via de website van De Nieuwe Liefde. Een kaart (€ 12,50) geeft toegang tot de hele dag (ochtendlezing en middagprogramma). Als je alleen de ochtendlezing wilt bijwonen, koop dan hier een kaart (€ 7,50).

Gasten

enter image description here vlnr: Daan Roovers, Désirée Verweij, Joke Hermsen, Sanne van der Hout, Simone van Saarloos, Marleen Moors, Joyce Pijnenburg

Joke Hermsen is romanschrijver en filosoof, bekend om haar bezinning op het thema van de tijd. In 2011 verscheen haar essaybundel Stil de tijd en in 2014 Kairos – Een nieuwe bevlogenheid, over het verschil tussen kloktijd en innerlijke tijd. Naast het schrijven geeft ze lezingen en workshops over filosofische en maatschappelijke kwesties en literatuur en is ze bestuurslid van de Internationale Vereniging van Vrouwelijke Filosofen (IAPH).

Simone van Saarloos is publieksfilosoof en schrijver. In haar columns, essays en fictie spelen thema’s als feminisme, seksisme en de verhoudingen tussen man/vrouw. In Weijers & Van Saarloos, de seksistische talkshow die zij met Niña Weijers presenteerde, kwamen uitsluitend vrouwelijke gasten praten over literatuur, kunst, wetenschap en politieke vraagstukken. Zij schrijft wekelijks voor Vrij Nederland en in 2015 verschenen ‘Het monogame drama’ (De Bezige Bij) en ‘Ik deug / deug niet’ (gebundelde columns uit nrcnext, Nijgh & Van Ditmar).

Marleen Moors is filosofisch consulent: in haar eigen praktijk kunnen mensen met hun levensvragen terecht. Ze geeft cursussen, lezingen en advies en publiceert op het gebied van gezondheid, existentialisme en persoonlijke groei. In 2015 verscheen haar essay Sexism and gender issues in academic philosophy in de bundel Women in Philosophical Counselling.

Sanne van der Hout is academisch filosoof en ethicus. Ze studeerde in Nederland en Duitsland, haalde een tweede master in toegepaste ethiek en promoveerde in 2014 op het belang van levenswetenschappen in het tot stand brengen van een duurzamere verhouding tussen mensen, technologie, en natuur. Ze doceert aan de Universiteit van Maastricht.

Joyce Pijnenburg behaalde haar master in de geschiedenis van de hermetische filosofie aan de UvA. Ze is filosofisch consulent, onderzoeker en docent op gebied van mystieke filosofie en cultuurgeschiedenis aan onder andere de Internationale School voor Wijsbegeerte en de Vrije Academie. De rijke geschiedenis van de filosofie vertaalt ze door gesprekken en cursussen naar het hedendaagse leven.

Daan Roovers is voormalig hoofdredacteur van Filosofie Magazine. Ze schrijft en spreekt onder andere over onderwijs, opvoeding en feminisme en doceert aan de Internationale School voor Wijsbegeerte, de School of Life en de UvA. Ook is ze initiatiefnemer van de G8 van de Filosofie. Ze studeerde geneeskunde en filosofie in Nijmegen.

Désirée Verweij (moderator) is hoogleraar Militaire Ethiek. Haar onderzoek richt zich op ethiek in de militaire praktijk, waar morele dilemma’s zich vaak op het snijvlak van drie niveaus bevinden: het individu, de organisatie en de nationale politiek. Dat betekent ingewikkelde en vaak problematische vragen, waarbij humaniteit en professionaliteit in de praktijk gewaarborgd moeten blijven.

Reacties