VG Amsterdam

Denken, inspireren en verbinden

Gnosis, science fiction en stripverhalen: superstories toen en nu

- Geplaatst in rubriek Lezingen

enter image description here Science fiction auteur Philip K. Dick schreef: “underneath all the names there is only one Immortal Man, and we are that man.”

Wat hebben paranormale ervaringen te maken met gnosis, stripverhalen en auteurschap? Zoals oude mythes en heldenverhalen, kunnen ook veel hedendaagse superheldenstrips en science fiction gelezen worden als verkenningen van de menselijke psyche. Er bestaan dan ook duidelijke parallellen tussen zulke verhalen en de antieke filosofische religiositeit die in het teken stond van de zelfkennis: de gnostiek.

Tijdens deze lezing zullen we zulke parallellen verkennen en ook de aandacht richten op de ontstaansgeschiedenis van de moderne mythen; het schrijverschap, ook dat van Philip K. Dick zelf, blijkt vaak een superstory op zich te zijn.

Spreekster: Joyce Pijnenburg
Datum en tijd: 3 april 2016, 11.00 uur
Toegangsprijs: 7,50
Muziek: Maurice van Schoonhoven (piano)
Locatie: Gebouw De Nieuwe Liefde, Amsterdam

Toegangskaarten via de Ticketshop


Joyce Pijnenburg behaalde haar master in de geschiedenis van de hermetische filosofie aan de UvA. Ze is filosofisch consulent, onderzoeker en docent op gebied van mystieke filosofie en cultuurgeschiedenis aan onder andere de Internationale School voor Wijsbegeerte en de Vrije Academie. Daarnaast verzorgt zij regelmatig meditatie.

Reacties