VG Amsterdam

Denken, inspireren en verbinden

Filosofie van de waanzin. Openbaring, verlichting en verduistering

- Geplaatst in rubriek Lezingen

LuijpgardIn Wouter Kusters’ prijswinnende boek (Socrateswisselbeker, 2015) Filosofie van de waanzin. Fundamentele en grensoverschrijdende inzichten spelen mystieke en religieuze inzichten en ervaringen een grote rol. De taal van mystiek en religie blijkt bijzonder geschikt, zowel om over ervaringen van waanzin te praten, als om deze uit te drukken en weer te geven.

In deze presentatie zal Wouter Kusters laten zien hoe een religieuze of mystieke geestesgesteldheid verband houdt met de waanzin. Vragen omtrent eindigheid en oneindigheid, zijn en niet-zijn, leven en dood, zijn de motor achter mythes en religieuze verhalen en ze zijn tevens de drijvende kracht - of de obsessie - in de waanzin. In een verhaal over extase en verlatenheid, openbaring en verwarring, verlichting en verduistering zal Wouter Kusters tonen dat waanzin meer is dan slechts een zijpad of valkuil op de mystieke weg naar verlichting, en dat waanzin wellicht aan de basis ligt van religie en mystiek.

Spreker: Wouter Kusters
Datum en tijd: 15 mei 2016, 11.00 uur
Toegangsprijs: 7,50
Muziek: Kimball Huigens (piano)
Locatie: Gebouw De Nieuwe Liefde, Amsterdam

Toegangskaarten via de Ticketshop


Wouter Kusters, filosoof, schrijver en taalwetenschapper, tweemaal gelauwerd met de Socrateswisselbeker (in 2005 en 2015), met respectievelijk Pure Waanzin en Filosofie van de Waanzin.

Reacties