VG Amsterdam

Denken, inspireren en verbinden

"De ervaring vertrouw ik meer dan alle argumenten van filosofen" - Vrijdenken volgens Tullia d'Aragona

- Geplaatst in rubriek Lezingen

enter image description hereVrijwel niemand kent of kende haar naam. Toch had zij voor haar tijd revolutionaire ideeën over liefde en een echt gesprek en schreef zij een van de meest geraffineerde dialogen uit de zestiende eeuw: de vergeten filosoof en sekswerker Tullia d’Aragona.

In de Italiaanse Renaissance werd de dialectiek van Plato en de Hermetische filosofie herontdekt. Het meest gebezigde filosofische genre was de liefdesdialoog: door middel van gesprekken over de liefde bevochten Renaissance-denkers hun morele en politieke vrijheid. D’Aragona schreef binnen dit meest gelezen genre ongetwijfeld een van de meest erudiete werken, maar haar boek - toch het werk van een vrouw - werd uiteindelijk maar weinig gelezen.

Tijdens deze lezing verkennen we de originele visie op liefde en gesprek van Tullia d’Aragona en hoe zij ook vandaag relevant is in de context van vrijheid van onderzoek en onderwijs.

Spreekster: Joyce Pijnenburg
Datum en tijd: 4 december 2016, 11.00 uur
Muziek: Sara Crombach, piano
Toegangsprijs: 7,50
Let op, gewijzigde locatie: Gebouw Splendor, Nieuwe Uilenburgerstraat 116, Amsterdam

Toegangskaarten via de Ticketshop

Vrouwenlogica IV

Kijk ook eens bij Vrouwenlogica IV - Over de toekomst van het vrije denken. Woensdag 7 december om 20.00 uur in De Nieuwe Liefde.


Joyce Pijnenburg behaalde haar master in de geschiedenis van de hermetische filosofie aan de UvA. Ze is filosofisch consulent, onderzoeker en docent op gebied van mystieke filosofie en cultuurgeschiedenis aan onder andere de Internationale School voor Wijsbegeerte en de Vrije Academie. Meer informatie op www.defilosoof.nu

Reacties