VG Amsterdam

Denken, inspireren en verbinden

Willem Jan Otten over poëzie, geloof en ongeloof

- Geplaatst in rubriek Lezingen

enter image description here“Ik heb de pijn van ongeloof nooit gevoeld tot ik begon te geloven.” Dit citaat is afkomstig uit het veelbesproken boek ‘My Bright Abyss’ van de Amerikaanse dichter Christian Wiman. Het boek is, naast een relaas van zijn ziekte, een indringend en poëtisch verslag van Wimans worsteling om datgene onder woorden te brengen wat hij zijn geloof noemt. Een geloof, zo ontdekt hij, dat altijd al in hem verscholen lag, voortkomend uit een ‘niet weten’.

Dankzij de vertaling van zijn boek door Willem Jan Otten (Mijn heldere afgrond, overpeinzingen van een moderne gelovige) heeft Wiman in Nederland een groot publiek gevonden. Otten over Wimans boek: “Dit zijn de 'Pensées' van onze tijd, een door en door theologisch boek zonder een spoor theologentaal. En het leert je poëzie lezen, door je te doen beseffen dat ook poëzie afdaalt naar de bron van geloof, dat een verlangen is, opgeweld uit vertwijfeling.”

In deze lezing spreekt Willem Jan Otten, als dichter en vertaler, over de verhouding tussen poëzie, geloof en ongeloof. ‘Mijn heldere afgrond’ evenals zijn eigen poëzie zullen hierbij een leidraad zijn.

Datum en tijd: 5 maart 2017, 11-12 uur
Spreker: Willem Jan Otten
Muziek: Gabriël Harmsen, gitaar
Toegangsprijs: 7,50
Locatie: Gebouw Splendor, Nieuwe Uilenburgerstraat 116, Amsterdam

Toegangskaarten via de Ticketshop

Willem Jan Otten heeft een veelzijdig oeuvre op zijn naam staan: hij schrijft poëzie, verhalend proza, toneel, kritieken en essays. Voor zijn werk ontving hij vele prijzen waaronder de Constantijn Huygensprijs voor zijn oeuvre (1999) en de P.C. Hooftprijs voor zijn beschouwend proza (2014).

Boekgegevens Christian Wiman, Mijn heldere afgrond: Overpeinzingen van een moderne gelovige. Vertaald door Willem Jan Otten. Barneveld: Brandaan 2016. 198 pagina’s. ISBN 9789460050350. € 19,95.

Reacties