Ets Baku mon amour

Baku, mon amour

Sinds mensenheugenis is de Kaukasus een kruispunt van culturen, religies en talen en vormde de regio vaak de grens tussen grote mogendheden die allemaal probeerden de Kaukasus te controleren en onder hun invloedssfeer te brengen. Toch hebben de verschillende volkeren hun identiteit grotendeels weten te behouden.

Dit vertelconcert belicht de rol van kunstenaars, historici en musici bij de vorming van een nationale identiteit in de 20ste eeuw, met name in Armenië en Azerbeidzjan. Cruciaal is de complexe rol van ‘Moskou’ tegenover de eigen (Sovjet-)Oriënt: enerzijds werd het ontwikkelen van een eigen nationale cultuur gestimuleerd, anderzijds moest altijd rekening worden gehouden met de belangen en voorschriften van Moskou. Onderlinge rivaliteit, etnische conflicten, de problematiek van (post-)kolonialisme en de rol van componisten voor de moderne nationale trots zijn sleutelthema’s voor dit vertelconcert.

De lezing wordt opgeluisterd met werken van Armeense componisten Komitas en Khatsjatoerian en de Azerbeidsjaanse componisten Amirov en Niyazi. 

 

Pianiste, historicus en slavist Sara Crombach (1966) studeerde aan het Koninklijk Conservatorium Den Haag bij de Russische pianist Naum Grubert. Tijdens en na haar studie volgde zij masterclasses bij onder anderen het Kodaly Kwartet, Boris Berman, Sergei Dorensky en Maria João Pires. Behalve als soliste is Sara Crombach veelgevraagd kamermuziekpartner. Haar solorepertoire is veelzijdig en omvat, naast de werken van de grote klassieke en romantische componisten zoals Bach, Beethoven en Chopin, ook veel werken uit de 20ste eeuw. Zij heeft een voorkeur voor Russische en Sovjet componisten zoals Skrjabin, Sjostakovitsj, Prokofiev en Oestvolskaja. In 2011 nam zij in Israel een cd op met werken van Azerbeidzjaanse componisten. Deze cd is na afloop van de lezingen te koop voor tien euro.

Sara Crombach heeft naast haar bestaan als musicus Russische taal- en letterkunde en Oost-Europese studies gestudeerd, en is verbonden als promovendus aan de UvA (Europese Studies) waar zij onderzoek doet naar de verstrengeling van politiek en geesteswetenschappen in Sovjet-Azerbeidzjan in de tweede helft van de 20ste eeuw.

Beeld: Ets van Sophia Boeschoten. Sophia woonde twee jaar in de Kaukasus en wist deze ervaring weer te geven in treffende (portret)foto’s waarvan een aantal is te bezichtigen tijdens het recital.

Bestellen niet meer mogelijk, activiteit is voorbij.


vrijdag 1 mei 2015 -
20:00 tot 22:00

Musici:

Sara Crombach

Prijs:
€ 17,50
Locatie:
Gebouw Vrije Gemeente, Johannes Vermeerstraat 19, Amsterdam

Deel deze pagina:

Gerelateerd