Breathing Mountains - Café VG met Antoinette Nausikaä

Breathing Mountains - Stilte in het Antropoceen

UITVERKOCHT - Vijf jaar geleden besloot beeldend kunstenaar Antoinette Nausikaä dat ze bergen wilde observeren. Te midden van haar hectische stadsleven ontwikkelde ze een behoefte aan vertraging en stilte, en was ze ervan overtuigd dat bergen de plek waren om naartoe te gaan. Plekken die al eeuwenlang een toevluchtsoord zijn voor hen die op zoek zijn naar rust.

Ze woonde op en rond bergen in Europa: de Olympus en de Ararat. Maar ook Mount Fuji in Japan en de vijf grote heilige bergen in China (de Wuyué) waar volgens de overlevering de goden samenkomen. Ze wilde onderzoeken of er nog ongerepte natuur is, niet beïnvloed door menselijke activiteit en observeerde bergen, beklom ze, fotografeerde, maakte tekeningen en groef in de aarde voor klei om kleine sculpturen te maken.

Na jarenlang rond de bergen te hebben gewerkt leek haar zoektocht naar stilte mislukt. Overal vond ze sporen van de mens. In de vliegtuigen die overvlogen, in door de mens achtergelaten afval, opgravingen en aangelegde wegen. Ze constateerde dat onze menselijke aanwezigheid onherroepelijk is verweven met de natuur. De pure stilte van de natuur waar ze aanvankelijk naar verlangde was niet daar.

En zo, bijna terloops, ontwikkelde haar zoektocht zich tot een onderzoek en presentatie van een van de meest urgente filosofische thema's van dit moment: het Antropoceen.

Haar boek Breathing Mountains is de weerspiegeling van dit project en bevat een selectie van afbeeldingen die tezamen de verschillende lagen van haar onderzoek tonen. We zien hoe Antoinette de berg omcirkelt, kijkt, zoekt en voortdurend balanceert op de delicate draad tussen natuur en cultuur. Het prachtig vormgegeven boek is in beperkte oplage uitgegeven door Art Paper Editions in Gent.

 

In deze editie van Café VG word je uitgenodigd voor een gesprek met Antoinette Nausikaä voorafgegaan door een korte inleiding. Samen met het publiek zal zij het thema stilte en de balans tussen mens en natuur onderzoeken en reflecteren op haar werkproces. Hoe werkt het voor haar om dit onderwerp beeldend te onderzoeken en weer te geven?

De toegang is vrij. Gelieve wel te registeren, het aantal plaatsen is beperkt.

UITVERKOCHT - Bestellen niet meer mogelijk.

---

Antoinette Nausikaä (Vlissingen, 1973) rondde haar studie af aan de Rijksakademie in 2010. Ze exposeerde op verschillende plaatsen in binnen- en buitenland, onder meer in Huis Marseille Fotografie Museum in Amsterdam, Kunstraum Düsseldorf, Kunstvereniging Diepenheim, LUMC Leiden, Brummelkamp galerie Amsterdam, Meetfactory Gallery in Praag en European Art Centre in Xiamen. o.a Huis Marseille, LUMC Leiden, AMC Amsterdam en DNB Amsterdam namen haar werk op in hun collectie. Website: antoinettenausikaa.com

Actuele expositie bij Galerie Caroline O' Breen tot en met 25 november.

BEELD: MAN ON THE ROAD TO ARARAT, MAKU, IRAN 2018

 

 


In Café VG bespreken we maandelijks een maatschappelijk of politiek relevant thema dat we plaatsen in de context van beleving, ervaring en levensfases. In de laatste decennia is de wereld compleet veranderd, en jong en oud zijn dan ook in een heel verschillende maatschappij opgegroeid. De initiatiefnemers van Café VG geloven dat de generaties van elkaar kunnen leren. Café VG is een onderdeel van Podium VG, platform voor beginnende of onafhankelijke initiatieven rondom filosofie, samenleving, kunst en (geestes-)wetenschap.

Initiatiefnemers van dit programma: Antoinette Nausikaä en Joyce Pijnenburg.

zondag 9 december 2018 -
13:00 tot 15:00

M.m.v:

Antoinette Nausikaä

Locatie:
Splendor, Nieuwe Uilenburgerstraat 116, Amsterdam

Deel deze pagina:

Gerelateerd