The female perspective

Café VG: Waarom feminisme?

Beeldend kunstenares Marije de Wit vond haar rolmodellen in de beeldende kunst in de bibliotheek van de academie waar ze studeerde, en verdiepte zich in werk waar ze verder nooit iemand over hoorde. De kunstenaars die tijdens de opleiding wél genoemd werden waren voor haar geen voorbeeld. In het werk van schrijvers die genoemd werden, en vooral als het over poëzie ging, vond zij niets dat hielp om haar eigen praktijk mee vorm te geven. 

Toen zij zich na haar studie ging verdiepen in vrouwelijke kunstcritici en dichteressen veranderde dit volledig. “De schrijvers waar ik wél inspiratie uit putte en die mijn liefde voor poëzie deden exploderen, hadden als vertrekpunt allemaal een beeld van de wereld dat recht doet aan de wereld zoals ik die ervaar,” aldus de Wit.

Wat begon met Susan Sontag, Chris Kraus, Adrienne Rich en Audre Lorde, werd een nog altijd voortdurende, begeesterde ontdekkingstocht van feministische makers en denkers. Totdat de wereld van educatieve instituten een grotere diversiteit aan bronnen toelaat, wil de Wit laten zien dat we ook buiten de gebaande paden manieren van denken kunnen vinden om aansluiting bij te vinden, waarmee we gesterkt en trefzeker de toekomst in kunnen.

Tijdens deze editie van Café VG vertelt de Wit over haar ontdekking en over de denkers en makers die haar inspireren en sterken in haar feminisme. Daarna gaan we met elkaar in gesprek. Herkennen we die schaarste aan rolmodellen? Op welke manieren vinden wij inspiratie en uit welke bronnen halen we kracht?

De toegang is vrij. Gelieve wel te registeren, het aantal plaatsen is beperkt.

 

Marije de Wit is beeldend kunstenares en docent en richtte de Contemporary Feminist Poetry Reading Group Rotterdam op. 
Copyright foto: Marije de Wit.

---

Deze editie van 'Café VG: Waarom feminisme?' is een activiteit in het kader van Podium VG, op initiatief van kunstenares Marije de Wit en filosoof Joyce Pijnenburg.
In Café VG bespreken we maandelijks een maatschappelijk of politiek relevant thema dat we plaatsen in de context van beleving, ervaring en levensfases. In de laatste decennia is de wereld compleet veranderd; jong en oud zijn dan ook in een heel verschillende maatschappij opgegroeid. Wij geloven dat generaties van elkaar kunnen leren.

zondag 12 mei 2019 -
13:00 tot 15:00

M.m.v:

Marije de Wit

Locatie:
Gebouw Splendor, Nieuwe Uilenburgerstraat 116, Amsterdam

Deel deze pagina:

Gerelateerd