Roos

Corona, voltooid leven en zingeving

Ten tijde van de coronacrisis zag Brecht Molenaar dat ouderen in verpleeghuizen de pineut waren, zowel lichamelijk (velen zijn overleden) als geestelijk (eenzaamheid). Ze vraagt zich nu af: stel dat er al een wet Voltooid leven had bestaan en ouderen wilden niet meer leven, zouden zij dan massaal hulp bij zelfdoding hebben gekregen van stervenshulpbegeleiders?

Volgens haar legt dit vraagstuk iets zorgwekkends bloot. Godsdienst en levensovertuiging – we spreken nu van ‘zingeving’ - worden gezien als iets individueels in het privé-leven. Dat maakt het moeilijk om morele vraagstukken onder ogen te zien en openlijk te bespreken. Dit  baant de weg vrij voor het ongemerkt opdringen van een neoliberaal mensbeeld in de ordening van ons publieke leven: dat van de autonome mens die zichzelf wel kan redden. En die zich maar moet zien te redden, want onder het mom van eigen regie dreigt iemand de solidariteit te missen die passender zou zijn geweest.

 

Brecht Molenaar (MA) heeft Humanistiek gestudeerd en later de master Zorgethiek en Beleid behaald. Ze werkte als geestelijk verzorger/humanistisch raadsvrouw op een Covid-19 Unit van Amstelring, een organisatie voor ouderenzorg. Als zorgethica is ze tevens publicist en docent. Ze geeft de vakken ‘Religieus humanisme’ en ‘Ethiek, zorgethiek en presentie’ aan het Opleidingsinstituut voor theologie, levensbeschouwing en geestelijke begeleiding in Vrijzinnig Perspectief (het OVP) te Bilthoven.

 

Afbeelding: Ian Taylor, Unsplash

Bestellen niet meer mogelijk, activiteit is voorbij.


zondag 1 november 2020 -
11:00 tot 12:30

Spreker:

Brecht Molenaar

Musici:

Kimball Huigens

Prijs:
€ 7,50
Locatie:
Gebouw Splendor, Nieuwe Uilenburgerstraat 116, Amsterdam

Deel deze pagina:

Gerelateerd