Odilon Redon Dante en Béatrice

Dante’s Divina Commedia – zijn reis door hel, vagevuur en hemel

In 2021 is het 700 jaar geleden dat Dante Alighieri overleed. Zijn Divina Commedia, kort voor zijn dood voltooid, behoort tot de grootste literaire werken van de Europese cultuur. In honderd canti beschrijft Dante zijn denkbeeldige tocht door hel, vagevuur en hemel. Deze reis leidt uiteindelijk tot de Visio Dei, het zien van God.

Elk van de drie rijken bestaat uit tien afdelingen, waarbij de hellekringen het spiegelbeeld vormen van de hemelen van het paradijs. Als begeleiders heeft hij de dichter Vergilius, zijn geliefde Beatrice en tenslotte de mysticus Bernard van Clairvaux. Veel kunstenaars hebben zich in de loop der eeuwen door het beeldend taalgebruik van de dichter laten inspireren. In de lezing wordt Dante’s reis in beeld gebracht aan de hand van kunstwerken van de veertiende eeuw tot nu. U ziet middeleeuwse miniaturen en illustraties van onder anderen Sandro Botticelli, William Blake, Salvador Dali en Juke Hudig. 

Tijdens de lezing licht de spreekster een tip van de sluier op en laat zij zien dat het verhaal van Dante meer over ons gaat dan dat we zouden kunnen bevroeden.

                                                                           

Marian van Caspel is kunsthistorica. Van 1988-2008 leidde zij de Kunsthistorische Leergangen Utrecht. Sinds 2011 geeft zij lezingen en cursussen over oude, moderne en hedendaagse kunst. Zie ook : www.kunstinverbinding.nl

Beeld: Odilon Redon - Dante et Béatrice, 1914, Collectie Fujikawa Galleries Inc. Tokyo


Om de lezingen bij te wonen heeft elke bezoeker, ouder dan 13 jaar, een geldig Coronatoegangsbewijs nodig via een geprinte of digitale QR-code in combinatie met een geldig legitimatiebewijs. Kijk voor meer info op CoronaCheck.nl

Bestellen niet meer mogelijk, activiteit is voorbij.


zondag 1 maart 2020 -
11:00 tot 12:15

Spreker:

Marian van Caspel

Musici:

Kimball Huigens

Prijs:
€ 7,50
Locatie:
Gebouw Splendor, Nieuwe Uilenburgerstraat 116, Amsterdam

Deel deze pagina:

Gerelateerd