David Hockney Le Parc des Sources

David Hockney en de filosofie van de waarneming

UITVERKOCHT - De schitterende werken van de Engelse kunstenaar David Hockney tonen ons niet alleen fascinerende zwembaden, interieurs en landschappen, maar kunnen tevens begrepen worden als een visueel antwoord op zijn onderzoek van de waarneming.

Achter zijn werken gaat een impliciete filosofie van de waarneming schuil waarin aandacht is voor onze relatie met de natuur. Dat laatste blijkt uit zijn bezinning op de relatie tussen fotografie en schilderkunst. Het is een thema dat niet alleen een rol speelt in de schilderkunst, maar uitvoerig werd doordacht in de Fenomenologie van de waarneming (1945) van de beroemde Franse filosoof Merleau-Ponty.

In deze lezing krijgt u inzicht in het verband tussen de filosofische opvattingen van Merleau-Ponty, Hockney’s onderzoek naar de verschillende manieren van kijken en de betekenis ervan voor onze omgang met de natuur.

 

Arthur d’Ansembourg (1960) studeerde filosofie aan de Universiteit van Amsterdam en München. Sinds 2004 is hij werkzaam als docent esthetica en kunstfilosofie. Tevens begeleidt hij socratische gesprekken over kunst en geeft hij filosofische rondleidingen in verschillende Nederlandse musea. In januari 2018 verscheen van hem Er zit iets achter. Over filosofie en kunst bij uitgeverij ISVW.

 

Beeld: David Hockney – Le Parc des Sources, Vichy


Om de lezingen bij te wonen heeft elke bezoeker, ouder dan 13 jaar, een geldig Coronatoegangsbewijs nodig via een geprinte of digitale QR-code in combinatie met een geldig legitimatiebewijs. Kijk voor meer info op CoronaCheck.nl

Bestellen niet meer mogelijk, activiteit is voorbij.


zondag 3 november 2019 -
11:00 tot 12:15

Spreker:

Arthur d'Ansembourg

Musici:

Jesse Brouwer

Prijs:
€ 7,50
Locatie:
Gebouw Splendor, Nieuwe Uilenburgerstraat 116, Amsterdam

Deel deze pagina:

Gerelateerd

Tolerantie als toverbal
06 november 2016
Afbeelding van demonstratie met bord We the people
06 september 2020