Cameahwait

De Amerikaanse Holocaust

De indiaanse geschiedenis op het Amerikaanse continent is in Europa nauwelijks bekend. Op scholen werd alleen geleerd dat Christoffel Columbus op 12 oktober 1492 Amerika ‘ontdekte’. Maar daar werd niet bij verteld dat deze Europese kolonisering van het Amerikaanse continent uiteindelijk heeft geleid tot de actieve uitroeiing van 95% van de inheemse bevolking in de 500 jaar die daarop zouden volgen.

Miljoenen indianen stierven door ziektes, dwangarbeid, uitputting en ontheemding. Rond 1900 zijn er nog maar enkele honderdduizenden indianen over. Historicus David Stannard betoogde in zijn boek ‘American Holocaust’ dat de Europese en blanke Amerikaanse vernietiging van de inheemse volkeren de meest massale daad van genocide in de wereldgeschiedenis is geweest.

Wenona en Cameahwait, beiden behorend tot de inheemse bevolking, willen door middel van lezingen de onwetendheid wegnemen over de onderdrukking van indianen in Amerika. Aan de hand van historische feiten lichten zij toe welke gevolgen de ‘ontdekking’ heeft gehad voor de oorspronkelijke bevolking van Caraïbisch gebied, Zuid-Amerika en Noord-Amerika.

De onderdrukking duurt nog steeds voort. Denk bijvoorbeeld aan de jarenlange protesten van American Natives tegen de komst van de Dakota Access-pijpleiding, dwars door heilige gronden en oude begraafplaatsen. Verdragen waarin bepaalde afspraken zijn vastgelegd, worden nog steeds geschonden. Ook veroorzaakt het trauma van de genocide nog steeds veel sociale problemen. Het ontheemd zijn, het moeten opgroeien zonder te weten waar je bijhoort is voor Wenona en Cameahwait een reden dit verhaal, waarin zij als geen ander meeleven, te vertellen.

De lezing is er voor iedereen die meer wil horen dan het gebruikelijke verhaal over de ontdekking van het continent Amerika en wordt afgewisseld met korte, informatieve video’s en muziek.

 

Wenona Berkheij-Clyd en Cameahwait behoren tot de noordelijke stammen Lakota/Shoshone van het continent dat Amerika wordt genoemd. Zij zien het als hun persoonlijke missie om de bewustwording te vergroten over wat er met de inheemse bevolking van Amerika is gebeurd en nog steeds gebeurt.

Bestellen niet meer mogelijk, activiteit is voorbij.


zondag 5 mei 2019 -
11:00 tot 12:15

Spreker:

Cameahwait

M.m.v:

Wenona Berkheij-Clyd

Prijs:
€ 7,50
Locatie:
Nieuwe Uilenburgerstraat 116, Amsterdam

Deel deze pagina:

Gerelateerd