De morele kosten van risicoanalyses in de psychiatrie - Photo by Noah Rosenfield on Unsplash

De morele kosten van risicoanalyses in de psychiatrie

Na de dood van Anne Faber en de bekendwording van de toedracht is de discussie over risicoanalyses in de reclassering en de psychiatrie weer opgelaaid.

Zoals bij haast elk geweldsmisdrijf door een persoon uit een instelling, kan de heersende mening in kranten en op sociale media kort worden samengevat: “Dit had voorkomen moeten worden.” Statistische instrumenten voor de inschatting van geweldsrisico’s voorspellen geweld nauwkeuriger dan het klinische oordeel van de individuele psychiater.

In deze presentatie laat ik zien dat psychiaters door middel van risicoanalyses en gedwongen opnames inderdaad geweldsdelicten kunnen voorkomen. Het zal echter ook blijken dat mensen met psychiatrische aandoeningen daarvoor een extreem hoge prijs zullen moeten betalen. En dat is onaanvaardbaar.

 

Matthé Scholten is postdoc aan het Instituut voor Medische Ethiek en Geschiedenis van de Geneeskunde aan de Ruhr-Universiteit Bochum. Hij promoveerde aan de afdeling Wijsbegeerte van de Universiteit van Amsterdam met een proefschrift over morele verantwoordelijkheid. Hij is geïnteresseerd in ethische vraagstukken in de psychiatrie, morele verantwoordelijkheid en Kantiaanse ethiek.

 

N.B.: deze lezing vindt plaats in de Uilenburgersjoel, Nieuwe Uilenburgerstraat 91 (op steenworpafstand van Splendor).

Bestellen niet meer mogelijk, activiteit is voorbij.


zondag 18 maart 2018 -
11:00 tot 12:00

Spreker:

Matthé Scholten

Musici:

Sara Crombach

Prijs:
€ 7,50
Locatie:
Uilenburgersjoel, Nieuwe Uilenburgerstraat 91, Amsterdam

Deel deze pagina:

Gerelateerd