Ontkiemend plantje

Ecologie, creativiteit en hoop

Nietzsche is bij uitstek de filosoof van de creativiteit en de verbeelding. Toch weten maar weinig mensen dat zijn krachtigste verbeelding de aarde betrof en hoe wij mensen – ‘van nature creatief’ volgens Nietzsche - de aarde zouden kunnen bewonen en bewerken.

Nu wij leven in een tijd waarin de mensen een steeds grotere impact hebben op de aarde en het klimaat, en wij een nieuwe toekomst moeten gaan uitvinden, ga ik bij hem te rade. De remedie zoekt Nietzsche in een manier van leven en van filosoferen die niet langer de Mens centraal stelt, maar de levende Aarde.

In het voetspoor van Nietzsches persoonlijke zoektocht en filosofische ambities ga ik verder en wil ik het gesprek openen over een nieuwe ‘wijsheid van de aarde’, een terrasofie, die Nietzsches motto ’Blijf de aarde trouw’ tot leidraad neemt voor een hedendaagse ecologische levenskunst, lokale groene politiek en internationale ecologische solidariteit.

 

Henk Manschot is emeritus hoogleraar filosofie en ethiek van de Universiteit voor Humanistiek in Utrecht. Hij schreef Blijf de aarde trouw. Pleidooi voor een Nietzscheaanse terrasofie. (2016, Van Tilt).

Bestellen niet meer mogelijk, activiteit is voorbij.


zondag 22 september 2019 -
11:00 tot 12:15

Spreker:

Henk Manschot

Musici:

Danielle Bourne

Prijs:
€ 7,50
Locatie:
Gebouw Splendor, Nieuwe Uilenburgerstraat 116, Amsterdam

Deel deze pagina:

Gerelateerd