Religieloos christendom: fantasie of toekomstperspectief?

Naar een religieloos christendom?

De Russische schrijver Leo Tolstoj moest niets hebben van christelijke dogma’s. Hij dacht zelfs dat een christendom ontdaan van dogma’s dichter stond bij de bedoelingen van Jezus dan wat latere kerkelijke praktijken ervan hadden gemaakt.

Enkele decennia na de dood van Tolstoj, in het laatste jaar van de Tweede Wereldoorlog, stelde vooraanstaand theoloog en verzetstrijder Dietrich Bonhoeffer zich een religieloos christendom voor. Het ‘religieuze christendom’, zo vond hij, paste niet meer bij de gebeurtenissen van zijn tijd en mondige mensen stellen zich niet meer afhankelijk van een God.

Heeft het huidige christendom z’n tijd gehad of vraagt onze tijd om een nieuwe houding ten opzichte van het christendom? Wat zou jouw voorkeur hebben: een Nederland zonder christendom (in welke vorm dan ook) of met behoud van het beste uit ons christelijke erfgoed? En als dat laatste je meer aanspreekt, waaruit bestaat dan ‘dat beste’ voor jou?

Na een korte inleiding van Alla Avilova gaan we daarover met elkaar in gesprek. De toegang is vrij. Inschrijven niet meer mogelijk.

 

---

Alla Avilova is literair auteur en publiciste uit Rusland en woont sinds 1979 in Nederland. Zij was medeoprichter van het blad Koorddanser, een belangrijke informatiebron op het gebied van zingeving en spiritualiteit in de jaren ’80 en ‘90. Tegenwoordig gaat haar belangstelling uit naar universele inzichten in het christelijke erfgoed die spirituele zoekers in onze tijd kunnen aanspreken. Daarover schrijft ze artikelen voor Nederlandse en Russische media. Zomer 2018 verscheen van haar hand ‘Mijn evangelie’ (uitg. Kok). Zie ook: nederlands.avilova.com

 

 


In Café VG bespreken we maandelijks een maatschappelijk of politiek relevant thema dat we plaatsen in de context van beleving, ervaring en levensfases. In de laatste decennia is de wereld compleet veranderd, en jong en oud zijn dan ook in een heel verschillende maatschappij opgegroeid. De initiatiefnemers van Café VG geloven dat de generaties van elkaar kunnen leren. Café VG is een onderdeel van Podium VG, platform voor beginnende of onafhankelijke initiatieven rondom filosofie, samenleving, kunst en (geestes-)wetenschap.

Initiatiefnemers van dit programma: Alla Avilova, Patrick Dirks en Joyce Pijnenburg.

zondag 14 oktober 2018 -
13:00 tot 15:00

Begeleider:

Ojas de Ronde

M.m.v:

Alla Avilova

Locatie:
Splendor, Nieuwe Uilenburgerstraat 116, Amsterdam

Deel deze pagina:

Gerelateerd