Een zondagsgesprek over waarden

Geloof is vandaag sterk aanwezig in de publieke sfeer. Dat wordt op oneigenlijke manieren opgepakt in de campagnes van politieke partijen. Zo presenteerde de partijleider van de VVD zich dit jaar als Nederlands Hervormd, terwijl de scheiding van kerk en staat nu juist bij uitstek de seculiere waarde is waar een liberale partij zich traditioneel aan verbindt. Ook wordt ‘de joods-christelijke cultuur’ vaak gebruikt als een verzamelnaam voor Nederlandse normen en waarden – maar zonder dit begrip in te vullen of kennis te tonen van de wetenschappelijke kritiek ervan.

Zouden publieke en levensbeschouwelijke instellingen de verantwoordelijkheid moeten nemen van het waarborgen en ontwikkelen van maatschappelijke waarden en de kennis erover? Moeten zij de macht aanspreken op gebrek aan kennis van de eigen cultuur? In dit zondagsgesprek over waarden bespreken we met religiewetenschapper Ernst van den Hemel en sociaal-politiek filosoof Theo de Wit de mogelijke publieke rollen van een levensbeschouwelijk instituut in de 21ste eeuw

 

Theo W.A. de Wit (1953) studeerde theologie en filosofie in Nijmegen. Sinds 1986 is hij als universitair docent sociaal-politieke filosofie en cultuurfilosofie verbonden aan de Katholieke Theologische Universiteit te Utrecht (KTU) en vervolgens aan de Faculteit Katholieke Theologie van de Universiteit van Tilburg (UvT). De Wit publiceerde over thema's als democratie, macht en representatie, de verbinding en scheiding van politiek en religie, politieke theologie, en multiculturaliteit en tolerantie. Hij schreef een proefschrift over de politieke filosofie van Carl Schmitt (De onontkoombaarheid van de politiek, Nijmegen 1992). Behalve over Carl Schmitt publiceerde De Wit ook over Thomas Hobbes, Walter Benjamin, Jacob Taubes en Alain Finkielkraut. Hij redigeerde een achttal boeken. Per 1 september 2009 werd hij benoemd tot bijzonder hoogleraar Vraagstukken geestelijke verzorging in justitiële inrichtingen aan de Universiteit van Tilburg.

Ernst van den Hemel (1981) is religie,- en literatuurwetenschapper. Hij promoveerde in 2011 aan de Universiteit van Amsterdam in de Geschiedenis van het Christendom, met een proefschrift over literair-politieke dimensies in het werk van Johannes Calvijn (zie Calvinisme en Politiek: Tussen Verzet en Berusting). Hij publiceert regelmatig over religie, politiek, filosofie en kunst. Hij was van april 2014 tot voorjaar 2016 verbonden aan de KNAW als secretaris/onderzoeker voor de Verkenningscommissie Theologie en Religiestudies. Sinds 1 september 2016 is hij postdoctoraal onderzoeker aan het Meertens Instituut binnen het HERA project ‘HERILIGION The heritagization of religion and the sacralization of heritage in contemporary Europe’'. Ernst is tevens docent aan de We Are Here Academy, een onofficiële academie voor ongedocumenteerde migranten.

Bestellen niet meer mogelijk, activiteit is voorbij.


zondag 5 november 2017 -
11:00 tot 12:30

Spreker:

Ernst van den Hemel, Theo de Wit

Musici:

Kimball Huigens

Begeleider:

Joyce Pijnenburg

Prijs:
€ 7,50
Locatie:
Gebouw Splendor, Nieuwe Uilenburgerstraat 116, Amsterdam

Deel deze pagina:

Gerelateerd

29 november 2009
30 augustus 2008