Eliot en de symboliek van de 4 Quartets

T.S. Eliot is een van de meest prominente dichters van de 20ste eeuw met een fascinerend en omvangrijk oeuvre. Voor zijn latere ‘Four Quartets’, een poëtische meditatie over de verhouding tussen tijd en eeuwigheid, ontving hij de Nobelprijs voor de literatuur.  

Aan de basis van zijn werk ligt het zoeken naar een nieuwe verhouding tot het transcendente. In de verwoording hiervan schiet taal altijd tekort. Geplaagd door de ontoereikendheid van de taal probeerde Eliot, evenals zijn tijdgenoten, een nieuwe taal te creëren. Niet om zich te onderscheiden maar juist om te verbinden met de traditie. Traditie als een levend dynamisch gegeven dat zich verhoudt tot het verleden maar ook weer geleidelijk van betekenis kan veranderen.   

Eliots ‘Four Quartets’ is misschien wel zijn meest persoonlijke werk. De lagen van mysterieus, abstract en verbeeldend taalgebruik dagen de lezer niet alleen uit tot de eigen bron van existentie te komen maar ook om in het uitspreekbare het onuitsprekelijke te ontdekken. 
In de lezing, omlijst door beeld en muziek, zal Elte Rauch iets van de symboliek van de ‘Four Quartets’ laten zien en horen. Eliots tijdsschets is geen wijsgerig betoog, maar een uiterst gelaagde poëzie van visuele verbeelding die door de grenzen van tijd heen gaat.   
Pianiste Sara Crombach omlijst Eliots poëzie met werken van de Armeense componist Komitas.   


Om de lezingen bij te wonen heeft elke bezoeker, ouder dan 13 jaar, een geldig Coronatoegangsbewijs nodig via een geprinte of digitale QR-code in combinatie met een geldig legitimatiebewijs. Kijk voor meer info op CoronaCheck.nl

Bestellen niet meer mogelijk, activiteit is voorbij.


zondag 18 oktober 2015 -
11:00 tot 12:00

Spreker:

Elte Rauch

Musici:

Sara Crombach

Prijs:
€ 7,50
Locatie:
Gebouw De Nieuwe Liefde, Amsterdam

Deel deze pagina:

Gerelateerd

levensverhalen
17 november 2019
Rifgebergte berber man met ezel
08 september 2019
Afbeelding van demonstratie met bord We the people
06 september 2020