Gedeelde subjectiviteit: het representatieve denken van de wereldburger

De menselijke verbeeldingskracht is het vermogen dat het mogelijk maakt het eigen oordeel op te schorten door het in het licht te bezien van alle andere mogelijke oordelen. Dit kan echter alleen als men zichzelf verplaatst in ieder ander om al hun standpunten te onderzoeken.

Precies dit is wat kritisch denken is voor Hannah Arendt. Ondanks dat het kritische denken zich volgens haar enkel voltrekt als we alleen zijn met onszelf, zijn we toch nooit volledig geïsoleerd van alle andere mensen. Die worden namelijk voor de geest tegenwoordig gemaakt door middel van de verbeeldingskracht.

Op deze manier beweegt zich het kritische denken in een openbare en naar alle kanten open ruimte. Het kritische denken stelt zich dan op het standpunt van Immanuel Kants wereldburger.


Heidi Dorudi is filosoof, intersectioneel feminist, columnist bij Radio Swammerdam|AmsterdamFM en projectmanager in de zorg. Op haar eigen website (www.dorudi.nl) publiceert zij over filosofie, kritisch denken en feminisme. Ook geeft ze lezingen en neemt ze geregeld deel aan publieke debatten. Op zoek naar rechtvaardigheid en vrijheid bestrijdt ze seksisme, racisme en elke andere vorm van discriminatie en marginalisatie.

Bestellen niet meer mogelijk, activiteit is voorbij.


zondag 19 maart 2017 -
11:00 tot 12:00

Spreker:

Heidi Dorudi

Musici:

Jesse Brouwer

Prijs:
€ 7,50
Locatie:
Gebouw Splendor, Nieuwe Uilenburgerstraat 116, Amsterdam

Deel deze pagina:

Tags

Gerelateerd