Bach en Luther

Geen Bach zonder Luther

Dit jaar is het 500 jaar geleden dat kerkhervormer Maarten Luther zijn 95 stellingen vastspijkerde aan de deur van de slotkerk te Wittenberg, zo wil het verhaal. Met deze gebeurtenis en de uitwerking hiervan veranderde Luther het wereldtoneel sinds 1517 ingrijpend en liet een totaal nieuwe kerk, een in het Duits vertaalde bijbel en een vol gezangboek na. Tweehonderd jaar later krijgen deze kroonjuwelen in de handen van Johann Sebastian Bach een geniale muzikale invulling.

Luther en Bach waren twee grensverleggers, twee genieën die de mensheid bepalend beïnvloed hebben. Maarten Luther zette de wereldgeschiedenis op zijn kop toen hij het gevecht met de keizer en de paus durfde aan te gaan. Hij markeerde met zijn handelen de overgang van de duistere Middeleeuwen naar de moderne tijd. Twee eeuwen later was het Johann Sebastian Bach die fundamenteel de muziek bepaalde op een tot nu toe ongeëvenaard niveau. Relatief onbekend is dat Bach niet zonder Luther te denken valt. Bach werd door hem in denken en componeren ingrijpend beïnvloed.

De lezing gaat in op de levens van beiden en belicht de musicus in Luther en de theoloog in Bach. We staan ook stil bij het ernstige anti-judaïsme van Luther in zijn nadagen, dat nog verder ging dan het anti-semitisme van Erasmus.

 


Govert Jan Bach is pastoraal psycholoog en werkte in de GGZ (Valeriuskliniek te Amsterdam) waar hij muziek inzette in de behandeling. Van Mozart tot André Hazes, maar ook veel Bach, vaak op verzoek van patiënten. Hij deed universitair onderzoek naar de beleving van de Matthäus Passion door een seculier publiek en houdt vaak inleidingen op muziek van Bach, Mozart en Brahms. Hij is programmamaker van het dagelijkse programma Geen dag zonder Bach van de Concertzender. Hij is oud-bestuurslid en docent van VG Amsterdam en organiseerde het Bach-, Schumann- en Lisztsymposium. Voor uitgeverij Rubinstein publiceerde hij verschillende (luister)boeken. Eind januari verschijnt een nieuwe uitgave van zijn hand over Bach en Luther.
Govert Jan is verre familie van J.S. Bach. Dochter Naomi Bach is o.a. eerste violiste bij het Residentie Orkest te Den Haag.


Om de lezingen bij te wonen heeft elke bezoeker, ouder dan 13 jaar, een geldig Coronatoegangsbewijs nodig via een geprinte of digitale QR-code in combinatie met een geldig legitimatiebewijs. Kijk voor meer info op CoronaCheck.nl

Bestellen niet meer mogelijk, activiteit is voorbij.


zondag 19 februari 2017 -
11:00 tot 12:00

Spreker:

Govert Jan Bach

Musici:

Charlie Bo Meijering (piano)

Prijs:
€ 7,50
Locatie:
Gebouw Splendor, Nieuwe Uilenburgerstraat 116, Amsterdam

Deel deze pagina:

Gerelateerd