Afbeelding van demonstratie met bord We the people

Hannah Arendt als populist?

Het werk van de Joods-Duitse politiek filosofe Hannah Arendt (1906- 1975) geniet al een paar decennia een grote en nog steeds groeiende belangstelling. In 2017, na de beëdiging van Donald Trump als president van de VS stond haar boek The Origins of Totalitarianism uit 1951 zelfs bovenaan op de Amerikaanse bestsellerlijst van Amazon. Wat maakt haar politieke denken in tijden van populisme en nepnieuws vandaag de dag zo actueel?

In haar lezing bespreekt Cris van der Hoek deze vraag aan de hand van Arendts kritiek op vormen van totalitarisme, haar opvattingen van politiek handelen en haar begrip van wereldvervreemding. Maar evenals de huidige populisten bekritiseerde ook Arendt de politieke elite van het partijstelsel.

 

---

Cris van der Hoek is gepromoveerd op het werk van Hannah Arendt; doceerde sociale & politieke filosofie en media- & techniekfilosofie aan de Hogeschool van Amsterdam en aan de Universiteit Utrecht. Ze publiceert o.a. op het terrein van feminisme en filosofie. Ze verzorgt op freelance basis cursussen filosofie, is redactielid van Wijsgerig Perspectief en voorzitter van SWIP-NL (Society for Women in Philosophy Nederland).

 

In verband met de 1,5 metermaatregel is het aantal beschikbare plaatsen minder dan gebruikelijk. Zodra het maximum aantal toegangskaarten is verkocht, is het niet meer mogelijk tickets te bestellen. De zaal is dan uitverkocht.

 

Afbeelding: Alice Donovan Rouse, Unsplash

Bestellen niet meer mogelijk, activiteit is voorbij.


zondag 6 september 2020 -
11:00 tot 12:15

Spreker:

Cris van der Hoek

Musici:

Sara Crombach

Prijs:
€ 7,50
Locatie:
Gebouw Splendor, Nieuwe Uilenburgerstraat 116, Amsterdam

Deel deze pagina:

Gerelateerd