Hersenwetenschappen en de vrije wil - Lezing Marjan Slob VG Amsterdam

Hersenwetenschappen en de vrije wil

Als het over het wezen van de mens gaat, voeren hersenwetenschappers op dit moment het hoogste woord. Dat komt door de impliciete belofte van deze tak van wetenschap: eindelijk zou er kennis beschikbaar komen die klassieke filosofische vraagstukken rond bewustzijn, het ik, en de vrije wil op wetenschappelijke grondslag kan beslechten.

Marjan Slob zal het wetenschapsfilosofisch programma van de hersenwetenschappen belichten, en aangeven wat daar zwak en sterk aan is. Vervolgens richt zij zich op de vrije wil. Wat bedoelen we eigenlijk met vrije wil? Wat moet het voor ons ‘doen’, waar moet het ons van redden? En hoe zou de vrije wil te verzoenen zijn met het programma van de hersenwetenschappen? 

 

Marjan Slob is zelfstandig filosoof en essayist. Haar laatste boek, Hersenbeest: filosoferen over het brein en de menselijke geest (uitgeverij Lemniscaat), won afgelopen jaar de Socrates wisselbeker. Marjan heeft een column in het opiniekatern van de Volkskrant. Naast haar vrije werk schrijft ze voor organisaties als de WRR, het Rathenau Instituut en de Onderzoeksraad voor Veiligheid. 

Bestellen niet meer mogelijk, activiteit is voorbij.


zondag 4 maart 2018 -
11:00 tot 12:30

Spreker:

Marjan Slob

Musici:

Danielle Bourne

Prijs:
€ 7,50
Locatie:
Splendor, Nieuwe Uilenburgerstraat 116, Amsterdam

Deel deze pagina:

Gerelateerd