Margritte

Het geest/lichaam probleem

Het ‘geest/lichaam-probleem’ is een van de oudste en meest hardnekkige filosofische vraagstukken. Er heerst tegenwoordig een merkwaardig misverstand in de mening dat dit probleem definitief is opgelost door hersenwetenschappers. Maar het zogenaamde ‘materialisme’, de gedachte dat er alleen maar stof is, valt niet eens te formuleren zonder in tegenspraak te vervallen.

Als gevolg van die neurologische hubris heerst in de hedendaagse psychiatrie het idee dat geestesziekten met pillen tegemoet moeten worden getreden. Dat is wellicht een uitermate beschadigende halve waarheid, helemaal onwaar is het namelijk niet.

Wees overigens gerust: de spreker zal er niet in slagen het probleem op te lossen, maar er is wel veel te beleven aan het scheppen van helderheid over dit thema.

 


Bert Keizer is, behalve arts, ook filosoof en auteur van Onverklaarbaar bewoond (2010), waarin hij zich onderdompelt in de wereld van de neurochirurgie. Landelijke bekendheid verwierf hij in 1994 met de bestseller Het refrein is Hein – Leven en sterven in een verpleeghuis. Maart 2016 verschijnt bij uitgeverij Lemniscaat Vroeger waren we onsterfelijk, over de troost van filosofie, literatuur en geneeskunde.

Bestellen niet meer mogelijk, activiteit is voorbij.


zondag 20 maart 2016 -
11:00 tot 12:00

Spreker:

Bert Keizer

Musici:

Bernd Brackman (piano)

Prijs:
€ 7,50
Locatie:
Gebouw De Nieuwe Liefde, Amsterdam

Deel deze pagina:

Gerelateerd