Universiteit van Al Quaraouiyine (Fes, Marokko),

Inspirerende vrouwelijke denkers in de islam

De islam kent een rijke geschiedenis van vrouwelijke denkers die een grote rol hebben gespeeld sinds haar oorsprong. Denk bijvoorbeeld aan de 8e eeuwse Rabi’a uit Basra of de 15/16e eeuwse A’isha al-Ba’uniyya.

Maar wat weten we eigenlijk van deze vrouwelijke denkers en mystici en wat was hun invloed op de islamitische filosofie en theologie? Hoe verworven ze, vanuit hun culturele bepaaldheid, hun vrijheid van denken, doen en geloven? Wat betekende voor hen de relatie tussen kennis en persoonlijke ervaring? En wat was hun invloed op anderen?

Aan de hand van bekende en minder bekende mystieke moslima’s in de geschiedenis laat islamoloog en religiewetenschapper Anne Dijk zien welke impact deze vrij denkende moslimvrouwen nog steeds hebben op de moderne samenleving, hoe zij ons ook vandaag nog kunnen inspireren en een rolmodel kunnen zijn.

Beeld: Universiteit van Al Quaraouiyine (Fes, Marokko), de oudste universiteit (859) ter wereld, opgericht door Fatima al-Fihri.

 


Anne Dijk is religiewetenschapper, islamoloog en islamitisch theoloog met een specialisatie in autoriteitsstructuren. Dijk is oprichter en directeur van Fahm Instituut en adviseur op het gebied van islam en sociale vraagstukken. Ze houdt zich als analist en consultant vooral bezig met onderzoek en begrijpelijk maken van informatie. Daarnaast doceert zij diverse islamvakken (o.a. ‘Islamitische filosofie’ en ‘mindful moslim’) en geeft ze trainingen voor organisaties. Binnen haar academische studies focuste zij op de herinterpretatie van de shari’a, islamitische jurisprudentie (Usul al-Fiqh), gender en autoriteit in de islam. Haar passie is rechtvaardigheid.

Bestellen niet meer mogelijk, activiteit is voorbij.


zondag 2 oktober 2016 -
11:00 tot 12:00

Spreker:

Anne Dijk

Musici:

Sara Crombach (piano)

Prijs:
€ 7,50
Locatie:
Gebouw De Nieuwe Liefde, Amsterdam

Deel deze pagina:

Gerelateerd