Jammerlijke vertroosters - LEZING UITGESTELD

Hij is het archetype van de lijdende mens: de Bijbelse Job. Zonder reden wordt hem alles ontnomen: eerst zijn bezittingen en zijn familie, dan ook zijn gezondheid. Zijn vrienden proberen te ontdekken waaraan hij deze ellende verdiend heeft – aan een of andere zonde misschien? Maar Job weet dat hij onschuldig is. ‘Erkent toch,’ zegt hij, ‘dat God mij onrecht gedaan heeft’!

Job noemt zijn vrienden ‘jammerlijke vertroosters’. Ze lijken het goed te bedoelen, maar helpen Job nog verder de put in. Maar ja, wat moet je ook zeggen tegen iemand wiens ‘hoop als een boom uitgerukt’ is? De trooster heeft een belangrijke maar lastige taak.

Onder verwijzing naar een persoonlijke ziektegeschiedenis en de geschiedenis van Job - overigens zonder die twee met elkaar te willen vergelijken - evalueert Mieke van Zonneveld verschillende vormen van troost.

 

Mieke van Zonneveld (Hilversum, 5 april 1989)  is dichter, letterkundige en docent Nederlands. Ze studeerde Nederlands en oudheidkunde aan de Vrije Universiteit Amsterdam. Van Zonneveld debuteerde in 2016 met haar bundel Leger en publiceerde eerder in De Tweede Ronde, De Gids, Awater, Das Magazin, Liter en Avantgaerde. In 2013 won ze de Turing Gedichtenwedstrijd. Van Zonneveld was stadsdichter van Hilversum van 2018 tot 2020. In 2019 werd de Lucy B. en C.W. van der Hoogtprijs aan haar toegekend.

 

                                      

Bestellen niet meer mogelijk, activiteit is voorbij.


zondag 20 juni 2021 -
11:00 tot 12:15

Spreker:

Mieke van Zonneveld

Musici:

Kimball Huigens

Prijs:
€ 7,50
Locatie:
Gebouw Splendor Nieuwe Uilenburgerstraat 116 Amsterdam

Deel deze pagina:

Gerelateerd