Schamen - man met zak over zijn hoofd

Je moest je schamen!

Wat bedoelen we eigenlijk als we zoiets tegen iemand zeggen? Is het onze intentie dat diegene slecht over zichzelf gaat denken en voelen, en om die reden gemotiveerd zal zijn zich in de toekomst anders te gedragen? Wat horen we als iemand zoiets tegen ons zegt? Of als we het over onszelf denken? Is beschaming een constructieve benadering van ongewenst gedag, van een ongewenste mentaliteit?

Vliegschaamte, vleesschaamte, klimaatschaamte, kinderschaamte… Het bewustzijn van een dreigende of zelfs feitelijke klimaatcrisis heeft het thema schaamte hoog op de agenda gezet.Tijd dus om even stil te staan bij wat het begrip ‘schaamte’ inhoudt: hoe werkt schaamte eigenlijk? Beschaming door anderen, beschaming door jezelf? Hoe leren we het aan ons te schamen, of is het aangeboren? Kunnen we theoretisch en praktisch een helder onderscheid maken tussen iemand beschamen en zichzelf beschamen versus iemand beschuldigen en zich schuldig voelen? Maakt het uit wanneer we schuldgevoel met schaamte verwarren en omgekeerd? Moeten we ons meer of juist minder schamen…?

Vragen, vragen, vragen. Schaamte is een veelomvattend thema en deze lezing biedt de luisteraar een kader om zelf verder over na te denken of juist praktisch mee aan de slag te gaan.

 

---

Monique Greveling (1959) is praktisch filosoof en in de laatste fase van een opleiding tot NARM therapeut. In haar zelfstandige praktijk sofiapraxis integreert ze een filosofische en veelzijdige therapeutische benadering. Haar interesse gaat al jarenlang uit naar de wisselwerking tussen enerzijds wat en hoe we denken en anderzijds wat we geneigd zijn wel of niet te voelen en te doen of juist te laten. Leidende vragen hierbij zijn: wat is er nodig om onze autonomie te vergroten en hoe zorgen we zowel voor onszelf als voor elkaar?

 

Pianist Kimball Huigens begon zijn pianostudie bij de Poolse pianopedagogen Konrad Dabrovski en Hannah Sczeblevska en studeerde aan het Conservatorium van Amsterdam bij de Noorse pianist Håkon Austbø. Daarnaast volgde hij lessen bij onder andere Bernd Brackman, Elena Richter, Peter Feuchtwanger en Georgy Nador. Hij speelt regelmatig pianorecitals met romantisch en modern solorepertoire. www.kimballhuigens.nl

Bestellen niet meer mogelijk, activiteit is voorbij.


zondag 1 december 2019 -
11:00 tot 12:15

Spreker:

Monique Greveling

Musici:

Kimball Huigens

Prijs:
€ 7,50
Locatie:
Gebouw Splendor, Nieuwe Uilenburgerstraat 116, Amsterdam

Deel deze pagina:

Gerelateerd