Meervoudig religieus Joantine Berghuijs

Meervoudig religieus

Spirituele openheid en creativiteit onder Nederlanders.

Terwijl de kerkverlating voortschrijdt zijn religie en spiritualiteit nog steeds volop aanwezig in onze samenleving. Bijna een kwart van de Nederlanders blijkt zich te laten inspireren door meer dan één religie. Dat kan komen via contact met andersgelovigen, spirituele nieuwsgierigheid of brede interesse in zingevingsvragen.

Soms missen mensen iets in de religie waarmee ze zijn opgevoed, storen zich aan de daar heersende regels en dogma’s, of voelen zich belemmerd in hun ontplooiing. In mijn onderzoek komt een aantal van deze ‘religieuze ontdekkingsreizigers’ aan het woord en zij laten zien hoe ze hun leven vormgeven. Zo leggen zij de nadruk minder op verschillen tussen religies en meer op overeenkomsten. Zij hechten minder belang aan geloofswaarheden, en meer aan rituelen en praktijken. Ze hebben de neiging om de verschillende religies als hulpmiddelen te zien bij het leiden van een goed, gelukkig of zinrijk leven. Ze voelen zich vaak ‘anders dan anderen’, maar verlangen wel naar contact met gelijkgezinden.

Ik spreek over ‘ze’, maar schuilt in velen van ons niet zulke meervoudige religiositeit?

 

Dr ir Joantine Berghuijs werkte aanvankelijk op het gebied van de milieuwetenschappen. Vervolgens studeerde zij godsdienstwetenschappen en promoveerde zij in 2014 op New spirituality and social engagement. Tot voor kort was zij onderzoeker op het gebied van hedendaagse religie en nieuwe vormen van spiritualiteit aan de Vrije Universiteit Amsterdam. In 2016 schreef zij samen met Ton Bernts de vijfde editie in de boekenreeks ‘God in Nederland’. Eind vorig jaar verscheen van haar hand ‘Meervoudig religieus: Spirituele openheid en creativiteit onder Nederlanders’ (Amsterdam University Press).

N.B.: deze lezing vindt plaats in de Uilenburgersjoel.

Bestellen niet meer mogelijk, activiteit is voorbij.


zondag 17 maart 2019 -
11:00 tot 12:15

Spreker:

Joantine Berghuijs

Musici:

Danielle Bourne

Prijs:
€ 7,50
Locatie:
Uilenburgersjoel, Nieuwe Uilenburgerstraat 91, Amsterdam

Deel deze pagina:

Gerelateerd

Foto: Animesh Basnet/Unsplash
03 februari 2019
Passie en poëzie - na de dood van God
16 april 2017