
Kant en Kapoor: Het ambachtelijke in de kunst
De hedendaagse kunst geeft blijk van blijvende aandacht voor het ambachtelijke. Vraag is echter of de kunst het ambachtelijke nodig heeft. Volgens de filosoof Immanuel Kant moet goede kunst vooral iets te denken geven en ook in de conceptuele kunst is het idee en het concept belangrijker dan de ambachtelijke vervaardiging van het object. In de hedendaagse terugkeer van het ambachtelijke is echter niet altijd duidelijk wat we onder het ambachtelijke verstaan en wat het belang ervan is voor de kunst.
In deze lezing zal Arthur d'Ansembourg ingaan op het gedeeltelijke verdwijnen van het ambachtelijke in de kunstfilosofie van Kant. Vervolgens zal hij stilstaan bij de manier waarop de terugkeer van het ambachtelijke gepaard gaat met een verbreding van het begrip ervan. Met het oog daarop zal hij specifiek aandacht schenken aan het denken van Heidegger en de kunstwerken van Anish Kapoor. Daarmee krijgt u in deze lezing inzicht in verschillende filosofische opvattingen over het ambachtelijke en de manier waarop dit een rol speelt in de kunst.
Arthur d’Ansembourg (1960) studeerde filosofie aan de Universiteit van Amsterdam en München. Sinds 2004 is hij werkzaam als docent esthetica en kunstfilosofie. Tevens begeleidt hij socratische gesprekken over kunst en geeft hij filosofische rondleidingen in verschillende Nederlandse musea. In januari 2018 verscheen van hem Er zit iets achter. Over filosofie en kunst bij uitgeverij ISVW.
Bestellen niet meer mogelijk, activiteit is voorbij.
zondag 5 december 2021 - 11:00 tot 12:15
Prijs: | € 7,50 |
Locatie: |
Gebouw Splendor Nieuwe Uilenburgerstraat 116 Amsterdam
|