Krijg grip op je digitale leefomgeving

Krijg grip op je digitale leefomgeving

Digitale technologie biedt toegang tot een wereld van sociale contacten, weetjes, carrièremogelijkheden en trucjes om het leven efficiënter te maken. Maar steeds vaker komen we ook in aanraking met de negatieve aspecten van digitalisering: sociale media-verslaving, een teveel aan informatie, zorgen over privacy, hacken en nep-nieuws; het zijn dagelijkse onderwerpen in het nieuws.  

Het doel van deze cursus is om je meer grip te geven op je digitale leefwereld.

In vier lessen geven we basaal inzicht in de technische werking van het internet, bespreken we de belangrijkste politieke en ethische issues en laten we zien welke keuzes je zelf kunt maken in je dagelijkse internetgebruik.

Je dagelijkse digitale interacties vormen hierin het vertrekpunt. Elke les begint met het bespreken van apparaten die we dagelijks gebruiken, zoals smartphones, tablets en laptops. Van daaruit maken we een reis door het internet. Via wifi en kabel komen we langs Internet Service Providers, datacentra, onderzeekabels en grote technologiebedrijven als Facebook en Google. Onderweg stellen we steeds de vragen: hoe werkt het en wie is hier de baas?

Op deze reis leer je drie dingen:

  1. Hoe werken je apparaten en hoe verhouden die zich tot de rest van het internet? Inzicht hierin stelt je in staat bewustere keuzes te maken over veilig internetten en het bewaken van je privacy.
  2. Hoe functioneren de verschillende componenten van het internet en hoe liggen de machtsverhoudingen? Kennis hiervan stelt je in staat bewustere keuzes te maken over de hardware en software die je gebruikt.
  3. Hoe is de macht en verantwoordelijkheid verdeeld tussen overheid, bedrijven, burgers en fabrikanten? Hierdoor krijgt je een beter inzicht in de impact van het internet op de maatschappij.

Op deze manier biedt deze cursus handvatten om bewuster en vrijer in de digitale samenleving te bewegen.

Cursusdata: woensdagavonden 30 januari, 6, 13 en 20 februari 2019

 

---

Tessel Renzenbrink studeerde filosofie en schrijft over de impact van technologie op de samenleving. Samen met Dorien Zandbergen staat ze aan de wieg van Stichting Gr1p. Door middel van workshops, artikelen, lezingen en andere interventies draagt Gr1p bij aan een samenleving waarin mensen meer grip hebben op hun digitale omgeving en beter zicht hebben op de keuzes die ze daarin kunnen maken. Website: https://gr1p.org

Bestellen niet meer mogelijk, activiteit is voorbij.


woensdag 30 januari 2019 -
19:30 tot 21:30

Docent:

Tessel Renzenbrink

Prijs:
€ 49,50
Locatie:
Splendor, Nieuwe Uilenburgerstraat 116, Amsterdam

Deel deze pagina:

Gerelateerd

Mark Rothko, #3 1947 (detail)
12 mei 2017
Vrouwenlogica in Dialoog - Verdiepingsavonden op zolder
01 februari 2017
Shakespeare in een notendop
08 oktober 2018