Kunnen wij de ziel waarnemen? (lezing onder voorbehoud)

Spreken over de ziel is een teer punt. Al gauw verzandt zoiets in een discussie over de vraag of we überhaupt wel een ziel hebben. Wat onze ziel ook moge zijn, één ding is zeker: ze trekt zich bij zulke discussies terug, om zich verder niet meer te laten zien.

In deze lezing wil Dr. Rico Sneller u uitnodigen om na te denken over de vraag of we de ziel ook buiten onszelf kunnen waarnemen, in de wereld om ons heen, of in de geschiedenis. Zijn stelling is dat dat mogelijk is, maar onder voorwaarden: 1) we moeten ons onttrekken aan het overheersende ding-denken (dat stelt: 'om te kunnen bestaan, moet iets een ding zijn'), 2) we moeten bereid zijn onze toeschouwerspositie op te geven, 3) we moeten afleren om te spreken in oordelen.

De gedachten die hij voorlegt vinden de basis die is ontwikkeld in zijn boek Perspectives on Synchronicity, Inspiration, and the Soul (Cambridge Scholars 2020). Rond dit boek loopt er momenteel ook een VideoPodcast reeks waarvoor je je desgewenst kunt inschrijven.

Dr. Rico Sneller (1967) is filosoof en theoloog. Gedurende lange tijd was hij werkzaam als universitair docent filosofie en ethiek te Leiden. Hij is vicepresident van de academische netwerkorganisatie en denktank Alternative Perspectives and Global Concerns; in dit verband organiseert hij wekelijkse internationale online, vrij toegankelijke seminars over de post-Corona-wereld. Verder doceert hij filosofie aan de Mandeville Academy (een instituut voor hoogbegaafden), verzorgt hij cursussen over Filosofie en psychopathologie aan het Instituut voor Verdrongen Filosofie, en bij de Stichting Akademeia.Zijn belangstelling gaat uit naar uitzonderlijke bewustzijnsposities in relatie tot de filosofie (waanzin, extase, inspiratie e.d.); levensfilosofie (Ludwig Klages, Carl du Prel); psychoanalyse en analytische psychologie. Recent publiceerde hij Perspectives on Synchronicity, Inspiration, and the Soul (Cambridge Scholars 2020).

 

 

 

Bestellen niet meer mogelijk, activiteit is voorbij.


zondag 30 mei 2021 -
11:00 tot 12:15

Spreker:

Rico Sneller

Musici:

Jesse Brouwer

Prijs:
€ 7,50
Locatie:
Gebouw Splendor Nieuwe Uilenburgerstraat 116 Amsterdam

Deel deze pagina:

Gerelateerd