Leesgroep Meister Eckhart

‘Wie duizend jaar lang aan het leven zou vragen: waarom leef je? Die zou, als het kon antwoorden, niets anders te horen krijgen dan: ik leef omdat ik leef.’

Bijna zeven eeuwen na zijn sterfdag geniet Meister Eckhart (ca. 1260 – ca. 1327) meer belangstelling dan ooit tevoren. Niet alleen christenen, maar ook boeddhisten, atheïsten en mensen die op hun eigen wijze invulling geven aan hun spirituele weg, beschouwen Meister Eckhart als een belangrijke gids bij hun zoektocht.

Eckhart verliet in zijn tijd al de gebaande wegen en schiep zelfs nieuwe woorden en begrippen om het eigenlijke tot uitdrukking te kunnen brengen. Hij had een voorliefde voor paradoxen om zijn toehoorders aan het denken te zetten en schreef zijn preken en traktaten in de volkstaal.

In de leesgroep-bijeenkomsten verdiepen we ons in een aantal centrale thema’s uit het denken van Eckhart zoals de ‘gelatenheid’, de Godsgeboorte en ‘leven zonder waarom’. Het gezamenlijk lezen van teksten staat centraal; voorbereiden is niet nodig. We gaan met elkaar in gesprek over wat de tekst met ons doet of betekent voor ons dagelijks leven.

De (maandelijkse) leesgroep is bedoeld voor wie op een dieper niveau wil kennismaken met deze inspirerende denker een leermeester. De toegang is vrij, opgave vooraf is niet nodig. Wie graag een herinnering voor de leesgroep-data wil ontvangen, kan zich abonneren op de mailinglijst. Stuur een berichtje naar de contactpersoon van de leesgroep, Nagy Badir, en je ontvangt enkele dagen tevoren een herinnering.

 

maandag 6 december 2021 -
20:00 tot 22:00

Begeleider:

Nagy Badir

Locatie:
Locatie Vrijburg, Herman Gorterstraat 31, Amsterdam

Deel deze pagina:

Gerelateerd

Meditatie
29 september 2019
Leesgroep Meister Eckhart
07 oktober 2019