Afvalberg

Leren leven met het afvalspook

Volgens filosoof Lisa Doeland kunnen we veel over onszelf en onze cultuur te weten komen door naar ons afval te kijken. Onze vooruitgangsdrang en onze kapitalistische consumptiedrift maken ons blind voor wat zij het “afvalspook” noemt. En dat komen we liever niet onder ogen. Hoe te leven met het afvalspook?

Ze neemt je mee de prullenbak in en vraagt zich af hoe zoveel verschillende dingen hetzelfde genoemd kunnen worden: afval. Wat deelt een bananenschil met een plastic beker, een oude krant met een kapotte PlayStation? Kortom, wat is toch dat afval, dat ons zowel op onze vergankelijkheid als op de schaduwzijde van ons onze verlangens wijst? 

Doeland onderzoekt wat zij “afvalofilie” noemt en vraagt zich af of wij niet van ons afval moeten leren houden in plaats van ervan gruwen (of het als louter grondstof voor de productie van nog meer spullen op te vatten). Afval wijst ons op onze verknooptheid met onze omgeving en laat ons zien dat er geen “weg” is voor de spullen die wij niet langer willen hebben. Wat als we van ons afval hielden als van onszelf, als van al het levende, hoe zou dat zijn? 

 

---

Lisa Doeland is filosoof en programmamaker bij Radboud Reflects. Daarnaast promoveert ze op een filosofie van het afval. Samen met Elize de Mul en Naomi Jacobs schreef ze Onszelf voorbij; Kijken naar wat we liever niet zien (2018).

Géonne Hartman is een singer-songwriter die zoekt naar vorm, beeld en beweging die raakt. Haar muziek is een combinatie van poëtische teksten en rijke harmonieën. Ze brengt haar songs op een intieme en tegelijkertijd krachtige manier. Na haar afstuderen (conservatorium Utrecht, 2017) is het nu tijd voor optreden met band, sound ontwikkelen en plannen maken voor het vastleggen van dit alles. Haar eerste officiële EP is in de maak. Website: geonnehartman.com Facebook: geonnehartmanmusic

Bestellen niet meer mogelijk, activiteit is voorbij.


zondag 2 december 2018 -
11:00 tot 12:15

Spreker:

Lisa Doeland

Musici:

Géonne Hartman

Prijs:
€ 7,50
Locatie:
Splendor, Nieuwe Uilenburgerstraat 116, Amsterdam

Deel deze pagina:

Gerelateerd