Robert Fludd-Utriusque

Leren van historische andersdenkers

“Mijn macht verspreidt zich over de onmetelijkheid van de leegte. Geloof niet dat je het licht verloren hebt: wij hebben andere sterren.”

 

De mythe van Persephone verhaalt over de jonge godin Korè die plots uit een licht en vlak landschap wordt weggerukt, de duisternis en diepte in. Die oneindige ruimte, de leegte, zou voor een derde van haar jaren haar thuis worden als gezel van de god van de onderwereld, of het ‘ongeziene’ (Hades). 
 
Voor de Grieken was deze mythe een vanzelfsprekend beeld dat hoorde bij de mysteriën van Eleusis, die ingewijden invoerden in het leven. Maar door de latere West-Europese geschiedenis heen heeft duisternis een lagere waarde toebedeeld gekregen. Licht en duisternis verhielden zich tot elkaar als boven en beneden, gewenst en ongewenst, verheven en verboden. 
 
Toch waren er door de tijd heen radicale denkers die – tegen de draad van de dominante cultuur in - de polariteiten van duisternis en licht als gelijkwaardig zagen. En die kunnen ook nu nog onze verbeelding stimuleren om vraagstukken over gender, dekolonisatie en klimaat anders te beschouwen. 
 
---
Joyce Pijnenburg is cultuurhistoricus, programmamaker en filosoof met praktijk. 

Bestellen niet meer mogelijk, activiteit is voorbij.


zondag 20 mei 2018 -
11:00 tot 12:00

Spreker:

Joyce Pijnenburg

Musici:

Kimball Huigens

Prijs:
€ 7,50
Locatie:
Gebouw Splendor, Nieuwe Uilenburgerstraat 116, Amsterdam

Deel deze pagina:

Tags

Gerelateerd