Meneer Shakespeare en het meisje

Meneer Shakespeare en het meisje

William Shakespeare. Volgens velen de grootste schrijver aller tijden. Schreef over tijdloze en universele thema’s als liefde, jaloezie, macht en wraak met een scherp oog voor wat mensen beweegt.

Hij liet een oeuvre na, zo groots, veelomvattend en van invloed op onze cultuur dat voortdurend aan zijn werk wordt gerefereerd of eruit geciteerd. Hoewel er duizenden boeken over hem zijn geschreven, weten we van de man achter de meesterwerken maar bar weinig.

In de beste traditie van Shakespeare zelf (‘bad history, good drama’) schreef theatermaker Elte Rauch als aanloop voor haar korte cursus “Shakespeare in een notendop” een klein toneel waarin ze uit de doeken doet wie Shakespeare’s ware muze was. Dat  was niet Desdemona uit Othello, of Miranda uit de Storm, en ook niet de ogenschijnlijke ‘dark lady’ uit de sonnetten. Nee, een simpel meisje uit de heuvels, spitsvondig en geletterd, correspondeerde met Shakespeare en inspireerde hem tot zijn bekendste monologen en one-liners.

To me, fair friend, you never can be old  –Shakespeare, sonnet 104

Wat niemand weet is dat die correspondentie bewaard is gebleven. De brieven vertellen over een mythologische vriendschap, eerlijk verzonnen, gezongen en gespeeld.  En op deze zondagmorgen ten tonele gebracht door Elte Rauch, muzikaal begeleid door Heleen Oomen.

---

Meer weten over Shakespeare? Volg dan de korte cursus ‘Shakespeare in een notendop’ in oktober, ook gepresenteerd door Elte Rauch.

 

 


Elte Rauch is schrijfster en programmamaker. Ze studeerde filosofie en sociale wetenschappen in Engeland aan de universiteit van Bristol en theologie in Utrecht. Muziek als verbindend aspect speelt in haar programma’s een belangrijke rol; zij werkt bij de uitvoering van haar programma´s dan ook vaak samen met musici.

Bestellen niet meer mogelijk, activiteit is voorbij.


zondag 23 september 2018 -
11:00 tot 12:15

Spreker:

Elte Rauch

Musici:

Heleen Oomen (klarinet)

Prijs:
€ 7,50
Locatie:
Pianolamuseum, Westerstraat 106, Amsterdam

Deel deze pagina:

Gerelateerd