Henri Matisse interieur kerkzaal Vence

Henri Matisse en de moderne kerk

De enorme impact van de Eerste Wereldoorlog zorgde voor een versnelde modernisering van kerkgebouwen in met name Duitsland en Frankrijk.

De Franse kunstschilder en beeldhouwer Henri Matisse (1869-1954) ontwierp aan het einde van een onkerkelijk leven een schitterende, beroemde kapel in het Zuid-Franse Vence die hij zijn ‘meesterwerk’ noemde. Het was één van een reeks moderne kerken waar moderne kunstenaars bijgehaald werden door de Dominicaner monnik Marie-Alain Couturier. Deze bevlogen geestelijke ergerde zich aan de zoete kopieerkunst en kerkarchitectuur van de 19e en 20e eeuw. Couturiers aanpak was om bekende kunstenaars en architecten te betrekken bij nieuw te bouwen kerken onder het motto: liever een goede, ongelovige kunstenaar dan een middelmatige gelovige. Volgens Couturier moest een religieus bouwwerk niet groots en rijkelijk zijn, maar puur, aansluitend bij de levende kunst van het moment.

Na de oorlog realiseerde Matisse een kerk en een klooster van Le Corbusier, twee kerken waar moderne kunstenaars als Matisse, Léger, Chagall en Lipchitz aan te pas kwamen en gaf hij de stoot tot de bouw van de befaamde Rothko-kapel in Houston van Philip Johnson, met schilderijen van Mark Rothko en een obelisk van Barnett Newman, in opdracht van het Franse oecumenische echtpaar De Menil.

Ook elders in Europa en Amerika brak de moderne kunst door in kerken en synagogen, van Coventry Cathedral en St. Paul's in Engeland tot de Rotterdamse Laurenskerk en de Paaskerk in Zaandam; van de dom van Keulen en de Gedächtniskirche in Berlijn tot de glazen van Chagall, Cocteau, Matisse, Léger en Braque.

Lezing en presentatie door kunsthistoricus Michel Didier.

 

---

Michel Didier studeerde in 1987 af op kunst en muziek. Sindsdien geeft hij vele lezingen en cursussen, veelal over ‘zusterkunsten’ als kunst & muziek en kunst & literatuur. Maar ook kunst & mythologie, kunst & taboe en kunst & esoterie behoren tot zijn specialismen. Hij is een bevlogen en deskundige presentator met een grote kennis van kunst en kunstgeschiedenis. Voor meer informatie: tijdruimte.nl of zijn blogpagina.

Sara Crombach is concertpianiste, historicus en slavist en gastonderzoeker aan de Universiteit van Amsterdam. Najaar 2019 promoveerde zij op het onderwerp 'Ziia Buniiatov and the Invention of an Azerbaijan Past'. Zie ook: saracrombach.com

Beeld: Henri Matisse: La Chapelle de Vence


Om de lezingen bij te wonen heeft elke bezoeker, ouder dan 13 jaar, een geldig Coronatoegangsbewijs nodig via een geprinte of digitale QR-code in combinatie met een geldig legitimatiebewijs. Kijk voor meer info op CoronaCheck.nl

Bestellen niet meer mogelijk, activiteit is voorbij.


zondag 5 januari 2020 -
11:00 tot 12:15

Spreker:

Michel Didier

Musici:

Sara Crombach

Prijs:
€ 7,50
Locatie:
Gebouw Splendor, Nieuwe Uilenburgerstraat 116, Amsterdam

Deel deze pagina:

Gerelateerd