
Morele en religieuze verbeelding
In het publieke debat is zelden ruimte voor een diepgaand gesprek over waarden en daarmee verbonden idealen. Een pragmatische, technische en marktgerichte manier van omgaan met problemen overheerst, bijvoorbeeld op het gebied van duurzaamheid. Terwijl juist ecologische vragen ons bepalen bij levensbeschouwelijke thema's.
Hoe krijgen we die thema's op de agenda zonder terugkeer naar dogmatische tegenstellingen? Over welke levensbeschouwelijke taal beschikken we om het gesprek aan te gaan over onze ultieme levensvragen?
In deze lezing doe ik een voorstel voor een opvatting van levensbeschouwing niet als een statische leer maar als een dynamische praktijk van existentiële (her)oriëntatie. Deze praktijk vraagt training in morele en religieuze verbeelding. Ik leg uit wat ik daarmee bedoel en hoe het publieke domein daarmee verrijkt kan worden.
Hans Alma is hoogleraar cultuurpsychologie en geestelijke begeleidingswetenschappen aan de Universiteit voor Humanistiek te Utrecht, en gasthoogleraar humanistiek aan de vakgroep Wijsbegeerte en Moraalwetenschappen van de Vrije Universiteit Brussel. Haar onderzoek zet zij in in een praktijk van coaching en training, gericht op levensvragen en het bevorderen van levensbeschouwelijk pluralisme, dat uitgaat van het belang van levensbeschouwelijke
identiteit, morele verbeelding en dialoog.
Bestellen niet meer mogelijk, activiteit is voorbij.
zondag 3 december 2017 - 11:00 tot 12:30
Prijs: | € 7,50 |
Locatie: |
Splendor, Nieuwe Uilenburgerstraat 116, Amsterdam
|