
Muziek en het brein
In de afgelopen jaren hebben de effecten van muziek op het brein steeds meer aandacht gekregen. In het onderwijs blijken er nog veel open vragen te zijn in hoeverre muziek een bijdrage levert aan hersengroei en -ontwikkeling.
Met name is het far transfer effect (de invloed van het ene cognitieve domein op het andere, b.v. van muziekverwerking naar rekenen) van groot belang binnen het onderzoek naar de invloed van muziek op het zich ontwikkelende brein. Maar muziek blijkt niet alleen in het onderwijs een rol te spelen. Ook bij ziektes als alzheimer, autisme of parkinson wordt muziek steeds meer toegepast. Niet alleen om de kwaliteit van leven te verbeteren, maar ook om de horizon verder te verbreden en muziek als medicijn te zien.
Deze lezing is een korte reis door het muziek-verwerkende brein en poogt een vertaalslag te maken naar een beter begrip van muziek als medicijn.
Artur Jaschke is onderzoeker op het gebied van muziek en de hersenen aan de Vrije Universiteit Amsterdam in samenwerking met prof. dr Erik Scherder en prof. dr Henkjan Honing.
Bestellen niet meer mogelijk, activiteit is voorbij.
zondag 15 november 2015 - 11:00 tot 12:00
Prijs: | € 7,50 |
Locatie: |
Gebouw De Nieuwe Liefde, Amsterdam
|