
Naar een nieuwe World Sense
In het laatste hoofdstuk van ‘Les Damnés de la Terre’ zegt filosoof Frantz Fanon dat het Westen maar niet ophoudt het over dé mens te hebben terwijl zij haar, overal waar ze hem tegenkomt, uitmoordt. Fanon pleit er dan ook voor dat de mens opnieuw moet worden uitgevonden; in de koloniën moet men tot een nieuw denken komen, een project dat recht doet aan de mens.
Grâce Ndjako zal in deze lezing twee denkers belichten, Mogobe Ramose en Oyèrónkẹ́ Oyèwùmí, die ieder op eigen wijze invulling geven aan de oproep tot het dekoloniseren van het mensbeeld dat hen is voorgeschoteld. Beiden leveren kritiek op het Europese denken en de epistemologieën die het heeft voortgebracht, die zouden leiden tot creatie van 'de ander'. Oyèwùmí wil het dan ook niet hebben over een Weltanschauung, maar een nieuwe World Sense, en zij grijpt terug naar de Nigeriaanse Ifá kenleer om tot een nieuw mensbeeld te komen.
---
Filosoof en politicoloog Grâce Ndjako studeerde filosofie in Amsterdam en Parijs. Tijdens haar studie heeft zij zich vooral bezig gehouden met postkoloniale kwesties. Haar scriptie schreef ze over de mogelijkheidsvoorwaarden van een oorspronkelijke Afrikaanse filosofie en de vraag in hoeverre Afrikaanse filosofie los staat van Westerse filosofie. Ze is teaching-assistant niet-Westerse filosofie aan de UvA. Met haar stichting Black Renaissance organiseert ze lezingen en Masterclasses pan-Afrikaanse filosofie.
Tip: donderdag 13 december organiseert debatcentrum de Balie een avond over het werk van Frantz Fanon.
Bestellen niet meer mogelijk, activiteit is voorbij.
zondag 16 december 2018 - 11:00 tot 12:15
Prijs: | € 7,50 |
Locatie: |
Splendor, Nieuwe Uilenburgerstraat 116, Amsterdam
|