Nieuwe rituelen

Dit zondagsgesprek is een vervolg op een gesprek dit voorjaar waarop we het thema rituelen verkenden. Al pratend kwamen we tot het inzicht dat je rituelen op vele manieren kunt benaderen.

Onder andere deze: dat je een onderscheid kunt maken tussen ingebedde, persoonlijke en open rituelen. Ingebed wil zeggen: verankerd in een religieuze traditie.Van persoonlijke rituelen is sprake bij bijvoorbeeld huwelijk of begrafenis, in die gevallen waarin mensen die in meer of mindere mate zelf vormgeven. Van een open ritueel is sprake wanneer een ritueel toegankelijk is voor mensen met verschillende achtergronden. De meditatievorm van de VG is zo'n open ritueel.

Interessant is nu de vraag hoe elders open rituelen worden ontwikkeld. Die vraag leggen we voor aan twee bijzondere gasten. De eerste is theologe Manuela Kalsky, die in de religieuze wereld bekendheid geniet dankzij haar pleidooi voor 'meervoudige religieuze identiteit'. Zij vindt dat we in onze multireligieuze maatschappij elkaars gebruiken moeten ondergaan en onderzoeken. De tweede is ds Klaas Hendrikse, die landelijk in het nieuws kwam met zijn boek Geloven in een God die niet bestaat. Manifest van een atheïstische dominee. In zijn diensten benadert hij de liturgie op een radicaal andere wijze; hij bidt bijvoorbeeld niet, maar last momenten in van stilte.

zondag 21 september 2008 -
11:00 tot 12:30

Begeleider:

Alla Avilova, Jan Oegema

M.m.v:

Manuela Kalsky, Klaas Hendrikse

Locatie:
Johannes Vermeerstraat 19, Amsterdam

Deel deze pagina:

Gerelateerd