Prometheus en Human Enhancement

Prometheus en Human Enhancement

Er is de laatste tijd een intens debat gaande over ‘human enhancement’: over de vraag of het wenselijk is de mens radicaal te verbeteren door middel van nieuwe technieken zoals biotechnologie en informatietechnologie.

Ondanks de actualiteit van dit onderwerp wordt er in het debat volop verwezen naar antieke mythologische figuren, zoals Prometheus. Deze Griekse Titaan stal het vuur van de Olympische goden om het aan de mensen te geven. Hij voorzag hun hiermee van wijsheid, creativiteit en techniek, maar werd ook zwaar gestraft. Interessant is dat zowel voor- als tegenstanders van human enhancement de mythe gretig gebruiken. De centrale vraag is of we onze ‘Prometheïsche moed’ moeten volgen, of juist die drang tot ‘Prometheïsche controle’ moeten verwerpen. In eerste instantie lijken het misschien slechts illustraties.

In deze lezing betoog ik echter dat het een fundamenteel dilemma betreft over de menselijke natuur, haar verhouding tot techniek, en hoe ons hier toe te verhouden.

 

---

Trijsje Franssen is docent Filosofie van de Technologie aan de Technische Universiteit Delft. In 2014 promoveerde zij in Wijsbegeerte aan Exeter University, Verenigd Koninkrijk. Haar proefschrift betreft de mythe van Prometheus in de westerse filosofie. Haar meest recente onderzoek richt zich op de rol van mythologie, metaforen en science fiction in de huidige filosofie, en in het bijzonder in het enhancement debate en posthumanisme.

 

In verband met de 1,5 metermaatregel is het aantal beschikbare plaatsen minder dan gebruikelijk. Zodra het maximum aantal toegangskaarten is verkocht, is het niet meer mogelijk tickets te bestellen. De zaal is dan uitverkocht.

Bestellen niet meer mogelijk, activiteit is voorbij.


zondag 4 oktober 2020 -
11:00 tot 12:15

Spreker:

Trijsje Franssen

Musici:

Danielle Bourne

Prijs:
€ 7,50
Locatie:
Gebouw Splendor, Nieuwe Uilenburgerstraat 116, Amsterdam

Deel deze pagina:

Gerelateerd