Collage Judith en Holofernes

Judith: hoer, heldin of heilige?

Het bijbelboek ‘Judith’ verhaalt over een vrouw die haar volk redt van de ondergang door haar moed, wijsheid en schoonheid — en door haar rotsvaste vertrouwen in god. Ze verleidt de Assyrische generaal Holofernes, die haar dorp dreigt te vernietigen en weet hem uiteindelijk te onthoofden.

Talloze kunstenaars en schrijvers lieten zich inspireren door Judith. Voor de bijbel en de vroegchristelijke kunstenaars is Judith ontegenzeglijk een heldin en heilige. Vanaf de 19de eeuw kantelt het beeld: Judith groeit uit tot een gelaagde, ‘moderne’ persoonlijkheid met talloze gezichten en drijfveren: een complexe vrouw die de moderne mens uitdaagt tot nieuwe en urgente vragen over zichzelf.

In deze lezing volgt Sara Crombach het spoor van Judith, van haar voor-christelijke oorsprong tot haar uiteenlopende verschijningen in onze cultuur. De muziek van Lera Auerbach zal het verhaal over Judith een extra lading geven.

 

Sara Crombach is concertpianiste, historicus en slavist en gastonderzoeker aan de Universiteit van Amsterdam. Op 18 oktober 2019 promoveert zij aan de Universiteit van Amsterdam op het thema: Ziya Bunyatov en de schepping van een Azerbeidzjaanse geschiedenis. Zie ook: www.saracrombach.com

 

Beeldfragmenten Judith en Holofernes (vlnr): Artemisia Gentileschi, 1620; Gustav Klimt, 1901; Diane-Blair Goodpasture, 2010

Bestellen niet meer mogelijk, activiteit is voorbij.


zondag 6 oktober 2019 -
11:00 tot 12:15

Spreker:

Sara Crombach

Musici:

Sara Crombach

Prijs:
€ 7,50
Locatie:
Gebouw Splendor, Nieuwe Uilenburgerstraat 116, Amsterdam

Deel deze pagina:

Gerelateerd