Shakespeare in een notendop

Shakespeare in een notendop

Het oeuvre van William Shakespeare heeft ons cultureel erfgoed voor een groot deel bepaald. Op zijn teksten zijn meer dan 270 opera’s geschreven en een derde van de beeldende kunst is gebaseerd op zijn werk. De Engelse taal zit vol van neologismen, gezegden, uitdrukkingen die Shakespeare ofwel zelf verzon (meer dan 1700!), of in zijn tijd aanhaalde en opnieuw introduceerde. Zelfs in de Nederlandse taal zijn er uitdrukkingen bewaard gebleven. Wat maakt zijn stukken zo tijdloos en daardoor steeds opnieuw zo actueel?

In drie bijeenkomsten (maandagavonden 8, 15 en 22 oktober) neemt Elte Rauch ons mee op ontdekkingstocht door leven en werk van Shakespeare. We nemen een aantal van zijn bekendste toneelstukken onder de loep. We kijken naar de symboliek in zijn werk en luisteren naar de schoonheid van de taal. We genieten van de onvergetelijke karakters en scherpzinnige monologen. We krijgen handvatten aangereikt die de vele verwijzigingen naar en over Shakespeare inzichtelijk maken. Ook zijn dichterschap en invloed op de muziek komen aan de orde.

Aan het eind van deze korte cursus zullen we zien waarom Shakespeare in onze hedendaagse cultuur nog altijd een prominente plaats inneemt en dat zijn werk niet alleen iets vertelt over wie hij was, maar ook over wie wij zijn.

Met high tea, scones & clotted cream!

---

Kom ook naar ‘Meneer Shakespeare en het meisje’, een literair toneelstuk geschreven en gespeeld door Elte Rauch op 23 september als introductie op deze cursus!

 


Elte Rauch is schrijfster en programmamaker. Ze studeerde filosofie en sociale wetenschappen in Engeland aan de universiteit van Bristol en theologie in Utrecht. Muziek als verbindend aspect speelt in haar programma’s een belangrijke rol; zij werkt bij de uitvoering van haar programma´s dan ook vaak samen met musici.


Om de lezingen bij te wonen heeft elke bezoeker, ouder dan 13 jaar, een geldig Coronatoegangsbewijs nodig via een geprinte of digitale QR-code in combinatie met een geldig legitimatiebewijs. Kijk voor meer info op CoronaCheck.nl

Bestellen niet meer mogelijk, activiteit is voorbij.


maandag 8 oktober 2018 - 19:30 tot maandag 22 oktober 2018 - 21:30

Begeleider:

Elte Rauch

Prijs:
€ 37,50
Locatie:
Pianolamuseum, Westerstraat 106, Amsterdam

Deel deze pagina:

Gerelateerd