Sieuwert Haverhoek over Lev Tolstoj - Wat ik geloof

Lev Tolstoj: Wat ik geloof

‘Wat Ik Geloof’ was Tolstojs tweede boek, na ‘Mijn Biecht’, dat door de Russische overheid op aanraden van de Russisch Orthodoxe Kerk werd verboden. Op zich al een reden die nieuwsgierigheid wekt.

Na een existentiële crisis rond zijn vijftigste levensjaar keerde Tolstoj terug naar de kerk van zijn jeugd en begon de Bijbel weer te lezen. Hij was geschokt te zien dat van het vroege christendom slechts een machtig instituut restte met nadruk op uiterlijk vertoon, maar dat de leer van Christus nauwelijks in praktijk werd gebracht.

Dat was voor hem het keerpunt in zijn leven en het startpunt van een gedurfd project dat hem tot het eind van zijn leven intensief heeft beziggehouden. Hij werd een man met een missie. Doel was om de kern van het christendom voor zichzelf en voor anderen weer helder te krijgen, inclusief de praktische persoonlijke, politieke en sociale gevolgen. Een interessant oeuvre volgde, dat vele wereldverbeteraars heeft geïnspireerd, zoals Mahatma Gandhi, Martin Luther King en Nelson Mandela. Door velen werd Tolstoj beschouwd als een profeet van een nieuwe wereldorde.

Bijzonder is dat deze autobiografische zoektocht naar de zin van het leven (die nooit in het Nederlands is verschenen) na bijna 140 jaar weer uit de vergetelheid is opgediept. Het boek is gebaseerd op Tolstojs interpretatie van de Bergrede en bevat talrijke maatschappelijke en levensbeschouwelijke thema’s, die hun actualiteit nog lang niet hebben verloren.

 

Sieuwert Haverhoek (1945) is een Delfts ingenieur, die in de industrie heeft gewerkt als milieumanager en tot zijn pensioen als Lector Duurzaam Ondernemen. Hij is geïnteresseerd in theologie en filosofie en heeft een aantal onbekende werken van Tolstoj uit het Engels vertaald, waaronder ‘Wat ik geloof’. Over het gedachtengoed van Tolstoj houdt hij in het hele land interactieve voordrachten.

Bestellen niet meer mogelijk, activiteit is voorbij.


zondag 17 februari 2019 -
11:00 tot 12:15

Spreker:

Sieuwert Haverhoek

Musici:

Sara Crombach

Prijs:
€ 7,50
Locatie:
Splendor, Nieuwe Uilenburgerstraat 116, Amsterdam

Deel deze pagina:

Gerelateerd