Shamanistic Journey

Sjamanisme als bron van kennis

In een tijd waarin religieuze spanningen zich verharden, ook in Nederland, is het van belang dat we op zoek gaan naar algemeen menselijke mogelijkheden om het leven religieus of spiritueel te beschouwen. Angela Roothaan doet dit in haar onderzoek naar de sjamanistische wereldvisie.

Sjamanistisch noemen we spirituele praktijken, in verbinding met de natuurlijke leefomgeving en het eigen lichaam, om helende en richtinggevende inzichten voor het leven op doen. Zo oud als de mensheid, worden ze ook in onze tijd nog beoefend. Globalisering en modernisering bedreigen lokale en traditionele sjamanistische levenswijzen. Boskap, mijnbouw, zowel christelijke als islamitische bekeringsdrift bedreigen krachtplekken en -objecten, en sjamanistische ervaringen worden wereldwijd aangeboden op de spirituele markt.

Roothaan zal ingaan op de betekenis van sjamanisme als bron van kennis, tegen de achtergrond van deze religieuze en politieke spanningen, en zoeken hoe hun integratie in de moderne tijd tot meer verbinding kan bijdragen. Daarbij zal zij ook eigen ervaringen met het maken van trance-reizen bespreken.

 


Angela Roothaan is filosoof en werkt aan de Vrije Universiteit Amsterdam. Ze publiceerde boeken over Spinoza, over natuurervaring, over spiritualiteit en over geesten in de moderne cultuur. De laatste jaren richt haar onderzoek zich vooral op Afrikaanse filosofie en sjamanistische ontologie. 

Ji Youn Kang (KR/NL) is geboren in Seoul, Zuid Korea en verhuisde naar Nederland in 2006. De meeste van haar stukken zijn gebaseerd op traditionele Koreaanse muziek, vooral rituele en film muziek. Ze probeert daarbij haar eigen muzikale kleur en taal te bewerkstelligen, uitgedrukt door geluiden die door de computer gegenereerd worden en via een meerkanaals systeem. Op dit moment is ze freelance componist woonachtig in Den Haag, en werkzaam bij het Institute of Sonology, Koninklijk Conservatorium Den Haag, waar zij de cursus Spatial Music Composition verzorgt.

Bestellen niet meer mogelijk, activiteit is voorbij.


zondag 1 oktober 2017 -
11:00 tot 12:30

Spreker:

Angela Roothaan

Artiest:

Ji Youn Kang

Prijs:
€ 7,50
Locatie:
Gebouw Splendor, Nieuwe Uilenburgerstraat 116, Amsterdam

Deel deze pagina:

Gerelateerd