Spiritueel misbruik

Klinisch psychologe Aleid Schilder werd bekend door haar bestseller Hulpeloos maar schuldig (1987) waarin zij stelde dat de (gereformeerde) nadruk op zondigheid en de gelijktijdige onmacht om het goede te doen (de ‘gereformeerde paradox’) kan leiden tot depressie. Nadien schreef ze columns en boeken over new age en spiritualiteit en groeide uit tot een van de gezichten van de Nieuwe Tijdsbeweging.

Haar criterium is dat mensen niet mogen worden beschadigd worden door geloof of spiritualiteit. Maar juist op paranormaal gebied opereren steeds meer mensen die zich onvoldoende bewust zijn van eigen emoties, drijfveren en tekortkomingen. Dat geldt niet alleen voor de goeroes met hun god-gegeven ingevingen, maar ook voor hun volgelingen, de spirituele zoekers. Dan bestaat het gevaar van beschadiging of zelfs misbruik van deze, vaak kwetsbare zoekers.

Schilder kent de Nederlandse paranormale wereld uit eigen ervaring en begeleidt slachtoffers en ‘naast-staanden’. Vanuit die ervaring schreef zij onlangs Spiritueel misbruik; de gevaren van goeroes, paragnosten en sekten. Een kritisch boek, niet beschuldigend maar vooral verhelderend waarin zij waarschuwt tegen de psychologische en financiële gevaren van goeroes, paragnosten en sekten. In dit ZondagsGesprek gaan we met de schrijfster in discussie over het onderwerp ‘Spiritueel misbruik’.

Bestellen niet meer mogelijk, activiteit is voorbij.


zondag 29 november 2009 -
13:00 tot 15:00

Spreker:

Aleid Schilder

M.m.v:

Alla Avilova, Govert Bach

Prijs:
€ 12,50
Locatie:
Johannes Vermeerstraat 19, Amsterdam

Deel deze pagina:

Gerelateerd

21 september 2008
FilosofenEstafette 24 juni bij VG Amsterdam
24 juni 2018