T.S. Eliot – The Waste Land

Na de geslaagde lezing over Eliots ‘Four Quartets’ in het najaar, staat op 21 februari zijn magistrale gedicht ‘The Waste Land’ centraal. Geschreven in een bijzonder ongunstig tijdsklimaat: de Eerste Wereldooorlog had miljoenen slachtoffers geëist, vluchtelingen vulden de wegen van Midden- en Oost Europa. In het jaar van publicatie, 1922, wordt Mussolini premier, komt aan het Ottomaanse Rijk na 600 jaar een einde, wordt Egypte onafhankelijk van het Verenigd Koninkrijk en wordt op de voorlaatste dag van het jaar de Sovjet-Unie opgericht. Nooit eerder had de Europese cultuur een zo diepgaande crisis gekend.

In datzelfde jaar verschenen drie meesterwerken van het modernisme: ‘Ulysses’ van James Joyce, ‘Duineser Elegien’ van Rainer Maria Rilke en in december 1922 publiceert Thomas Stearns Eliot zijn epische werk ‘The Waste Land’. De bekende openingszin April is the cruellest month wekt al direct nieuwsgierigheid op, maar voelbaar is ook het pessimisme en nihilisme van de tijdgeest. Nieuwe woorden, nieuwe vormen worden gezocht om die tijdgeest te duiden. Eliot lijkt hierin geslaagd. Nog steeds wordt ‘The Waste Land’ beschouwd als een van de belangrijkste gedichten uit de Engelse taal van de 20ste eeuw. Eliot illustreert niet alleen het barre landschap van het interbellum, zijn angsten en zijn kansen, maar verwijst ook naar verwante literaire bronnen en thema’s (Graallegende, The Fisher King). Bovendien is het een uiterst persoonlijk werk: Eliot beleefde een emotionele en relationele crisis die misschien in een zin wel het beste te beschrijven is als 'the waste land'.

In deze lezing neemt Elte Rauch je mee in de sferen van dit episch gedicht. Door voordracht en toelichting, daarbij muzikaal begeleid door contrabassist Artur Jaschke, komen we dichter bij de betekenis van dit meesterwerk.

Bestellen niet meer mogelijk, activiteit is voorbij.


zondag 21 februari 2016 -
11:00 tot 12:00

Spreker:

Elte Rauch

Musici:

Artur Jaschke (contrabas)

Prijs:
€ 7,50
Locatie:
Gebouw De Nieuwe Liefde, Amsterdam

Deel deze pagina:

Gerelateerd