12 stappen - een route naar verbondenheid

Bellen, bloggen, appen, winkelen, eten, drinken, seks, werk, internet en televisie – het zijn allemaal dingen waarin je jezelf behoorlijk kunt verliezen. Of het nu door minder handige of zelfs slechte gewoontes komt, of door een werkelijk hardnekkige verslaving – dagelijks worden onze keuzevrijheid én onze autonomie behoorlijk uitgedaagd. Hoe kom je vrij van gedrag waarin je jezelf steeds weer verwikkelt?

Het twaalfstappenprogramma is ontstaan in 1939 en gold lange tijd als leidraad van met name de ‘Alcoholics Anonymous’-beweging. Het heeft sinds die tijd miljoenen mensen geholpen om hun verslavingen de baas te worden.

Wat zijn nou die twaalf stappen, en kunnen ze ook een handvat zijn om allerlei vrijheidsbeperkende gewoonten, klein en groot, wat meer te beheersen? Volgens velen is dat zeker zo, omdat het programma meer biedt dan alleen een manier om verslaving te bedwingen: een route naar verbondenheid, zowel met jezelf als anderen.

Tijdens deze editie van Café VG zal consulent Bob Lammertink drie centrale fases uit het twaalfstappenprogramma toelichten. Daarna gaan we in gesprek over verslaving en autonomie. De toegang is vrij. Gelieve wel te registeren, het aantal plaatsen is beperkt.

Uitverkocht! Registreren niet meer mogelijk.

 

 

Bob Lammertink studeerde bij verslavingsbehandelingscentrum Hazelden (Verenigde Staten) en werkt nu als consulent binnen een van de grootste GGZ instellingen van Nederland. Hij heeft 20 jaar in de VS gewoond en heeft honderden mensen geholpen hun weg te vinden volgens het twaalfstappenprogramma. Tevens weet hij uit eigen ervaring hoe het is om met een verslaving te moeten leven en zich zonder gebruik van middelen vrij, blij en gelukkig te voelen.  


In Café VG bespreken we maandelijks een maatschappelijk of politiek relevant thema dat we plaatsen in de context van beleving, ervaring en levensfases. In de laatste decennia is de wereld compleet veranderd, en jong en oud zijn dan ook in een heel verschillende maatschappij opgegroeid. De initiatiefnemers van Café VG geloven dat de generaties van elkaar kunnen leren. Café VG is een onderdeel van Podium VG, platform voor beginnende of onafhankelijke initiatieven rondom filosofie, samenleving, kunst en (geestes-)wetenschap.

Initiatiefnemers van dit programma: Bob Lammertink, Patrick Dirks en Joyce Pijnenburg.

zondag 9 september 2018 -
13:00 tot 15:00

M.m.v:

Bob Lammertink

Locatie:
Splendor, Nieuwe Uilenburgerstraat 116, Amsterdam

Deel deze pagina:

Gerelateerd