Voorbij het woord - denken en ervaren

Die eeuwige bron ligt diep verborgen en toch weet ik waar zij wordt gevonden, al is het nacht –Johannes van het Kruis

In het eerste weekend van de lente gaan we op zoek naar het denken over, en ervaren van wat ons bestaan betekenis kan geven. Want alleen het denken is niet genoeg om onszelf en de wereld om ons heen te begrijpen en te ervaren. Wat kan de filosofie hier wel en niet voor ons betekenen? Op welke manier kan de mystieke ervaring ons verder de weg wijzen? Hoe geven wij vorm en betekenis aan ons leven?

We ontdekken naast ons verstand de kracht van onze zintuigen. Onder begeleiding van Katja Rodenburg gaan we in gesprek, met elkaar én met onszelf. Met lezingen en gesprekken in tekst en beeld, een filosofische wandeling en meditatie-momenten. Onze ervaringen proberen we te vangen in het schrijven van een gedicht in de vorm van de Japanse haiku.

Speciaal voor deze dagen stellen we een reader samen met tekst- en beeldfragmenten uit verschillende disciplines en tradities. Van bijvoorbeeld Friedrich Nietzsche, Søren Kierkegaard en Georges Bataille (filosofen) Teresa van Avila, Johannes van het Kruis en Meister Eckhart (mystici), J. Slauerhoff, Sylvia Plath en Armando (dichters), tot Francisco Goya en Louise Bourgeois (kunstenaars). Aan de hand van ideeën over de kosmos van de Noord-Amerikaanse Indianen en het Zen-Boedhisme bevragen we ons eigen ‘deel-zijn’ van de natuur.

Met een open houding kijken we naar wat deze denkers en makers kunnen bijdragen aan onze zoektocht voorbij het woord.

We komen op het eind van de middag op vrijdag 23 maart samen om ons los te maken van de week en alvast te proeven van de komende dagen. Tijdens de dagen nemen we elkaar echt mee in gesprek en bereiken we een ander niveau van verdieping. Op zondagmiddag nemen we afscheid van elkaar en gaan we vervuld van nieuwe perspectieven naar huis.

 

Katja Rodenburg is filosoof en maakt tentoonstellingen. Zij houdt zich bezig met de esthetica (filosofie van de kunsten) en schrijft vooral over het maken van kunst zoals bijvoorbeeld in  ‘Ik, Ophelia’ en ‘Armando en de melancholie van het scheppen’. Zij heeft in het bijzonder belangstelling voor de innerlijke ervaring, van mystiek tot kunst.

 

In de toegangsprijs zijn kosten van verblijf, maaltijden, colleges en readers  inbegrepen. Let op: er is slechts een beperkt aantal plaatsen beschikbaar!

Routebeschrijving naar het Sint Lioba Klooster


vrijdag 23 maart 2018 - 17:00 tot zondag 25 maart 2018 - 15:00

Begeleider:

Katja Rodenburg

Prijs:
€ 215,00
Locatie:
Sint Liobaklooster, Herenweg 85, Egmond-Binnen

Deel deze pagina:

Gerelateerd