Tullia d'Aragona

Vrijdenken volgens Tullia d'Aragona

Vrijwel niemand kent of kende haar naam. Toch had zij voor haar tijd revolutionaire ideeën over liefde en een echt gesprek en schreef zij een van de meest geraffineerde dialogen uit de zestiende eeuw: de vergeten filosoof en sekswerker Tullia d’Aragona.

In de Italiaanse Renaissance werd de dialectiek van Plato en de Hermetische filosofie herontdekt. Het meest gebezigde filosofische genre was de liefdesdialoog: door middel van gesprekken over de liefde bevochten Renaissance-denkers hun morele en politieke vrijheid. D’Aragona schreef binnen dit meest gelezen genre ongetwijfeld een van de meest erudiete werken, maar haar boek - toch het werk van een vrouw - werd uiteindelijk maar weinig gelezen.

Tijdens deze lezing verkennen we de originele visie op liefde en gesprek van Tullia d’Aragona en hoe zij ook vandaag relevant is in de context van vrijheid van onderzoek en onderwijs.

 


Joyce Pijnenburg behaalde haar master in de geschiedenis van de hermetische filosofie aan de UvA. Ze is filosofisch consulent, onderzoeker en docent op gebied van mystieke filosofie en cultuurgeschiedenis aan onder andere de Internationale School voor Wijsbegeerte en de Vrije Academie. Meer informatie op www.defilosoof.nu

Bestellen niet meer mogelijk, activiteit is voorbij.


zondag 4 december 2016 -
11:00 tot 12:00

Spreker:

Joyce Pijnenburg

Musici:

Sara Crombach (piano)

Prijs:
€ 7,50
Locatie:
Gebouw Splendor, Nieuwe Uilenburgerstraat 116, Amsterdam

Deel deze pagina:

Gerelateerd

01 november 2015
Passie en poëzie - na de dood van God
16 april 2017
07 februari 2016