Immanuel Kant

Vrijzinnigheid voor dieren

De remonstrantse jurist Hugo de Groot baseerde het idee van mensenrechten op de menselijke natuur. Iedere vorst zou rekening moeten houden met de menselijke natuur. Daarom zou ieder mens gevrijwaard moeten zijn van marteling en de kans krijgen om een zekere geestelijke ontwikkeling na te streven. Hiermee schiep De Groot ook enige ruimte voor vrijzinnigheid.

Wat als we de lijn van Hugo de Groot nu eens doortrekken naar de natuur van de dieren? Welke onvervreemdbare rechten kunnen er uit hun constitutie volgen? Wat zou vrijzinnigheid voor dieren kunnen betekenen? Deze vraag staat centraal in de lezing van filosoof Erno Eskens. Hij legt uit wat er nodig is om dieren tot hun recht te laten komen.

 


Erno Eskens (1964) is programmadirecteur en uitgever bij de Internationale School voor Wijsbegeerte te Leusden. Hij studeerde filosofie en politicologie aan de Vrije Universiteit in Amsterdam, publiceerde meerdere boeken, waaronder Democratie voor dieren en de Filosofische reisgids voor Nederland en Vlaanderen. In 2015 promoveerde hij op Een beestachtige geschiedenis van de filosofie. Hij is een van de oprichters van Filosofie Magazine en van de Stichting Maand van de filosofie. Zie ook ernoeskens.nl

Bestellen niet meer mogelijk, activiteit is voorbij.


zondag 4 juni 2017 -
11:00 tot 12:00

Spreker:

Erno Eskens

Musici:

Charlie Bo Meijering (piano)

Prijs:
€ 7,50
Locatie:
Gebouw Splendor, Nieuwe Uilenburgerstraat 116, Amsterdam

Deel deze pagina:

Tags

Gerelateerd