Paul Cézanne - schilderij Mont Sainte Victoire

Waarheid van de schilderkunst

In een brief van 23 oktober 1905 aan zijn vriend Emile Bernard schrijft de Franse kunstschilder Paul Cézanne dat hij hem de waarheid over de schilderkunst verschuldigd is. Dat is opmerkelijk want lange tijd sprak men van de schone kunsten en was ‘waarheid’ een begrip van de wetenschappen. De vraag is dan ook op welke wijze er in de kunst sprake kan zijn van waarheid.

In deze lezing onderzoekt Arthur d’Ansembourg hoe de waarheid van de schilderkunst zich verhoudt tot de huidige crisis van de waarheid in de media. En blijft tot slot de vraag over wat dit betekent voor rol van de kunst in een veranderende samenleving.

 

Arthur d’Ansembourg (1960) studeerde filosofie aan de Universiteit van Amsterdam en München. Sinds 2004 is hij werkzaam als docent esthetica en kunstfilosofie. Tevens begeleidt hij socratische gesprekken over kunst en geeft hij filosofische rondleidingen in verschillende Nederlandse musea. In januari 2018 verscheen van hem Er zit iets achter. Over filosofie en kunst bij uitgeverij ISVW.

Bestellen niet meer mogelijk, activiteit is voorbij.


zondag 6 december 2020 -
11:00 tot 12:15

Spreker:

Arthur d'Ansembourg

Musici:

Jesse Brouwer

Prijs:
€ 7,50
Locatie:
Gebouw Splendor, Nieuwe Uilenburgerstraat 116, Amsterdam

Deel deze pagina:

Gerelateerd